"Madem şu kâinat sahibinin böyle bir ilmi vardır. Elbette insanları ve insanların amellerini görür ve insanlar neye layık ve müstehak olduklarını bilir..." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İnsan iman, ibadet ve marifet için yaratılmıştır. Marifetin, yani Allah’ı tanımanın bir ciheti de onun namütenahi ve muhit bir ilim sahibi olduğunu bilmektir. Kâinat ağacının bütün dal ve budaklarını, bütün yaprak ve çiçeklerini yaratan Allah, elbette Üstad'ın ifadesiyle; "kâinat ağacının en son ve en mükemmel meyvesi" olan insanları ve onların amellerini bilir.

Yine Üstad Hazretlerinin o veciz ifadesiyle; "kandaki küreyvat ve kalbdeki hatırat ondan gizlenemez." İnsanın maddi kalbinde deveran eden kan ordusunun -al olsun ak olsun- bütün kürelerini bilen Allah, elbette onun manevi kalbinden geçen iyi ve kötü bütün hatıraları bilmektedir. Ayet-i kerimede beyan edildiği gibi, insan zerre miskal hayır ve şerrin karşılığını ahiret âleminde, önce mizan safhasında kendisi bizzat görecek ve hatırlayacak,(bk. Zilzal, 99/7, 8) sonra layık olduğu mükâfatı yahut müstahak olduğu cezayı görmek üzere cennete veya cehenneme sevk edilecektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...