Mehdiyi bir şahs-ı manevi olarak anlatıyorsunuz, ancak Risalelerde mehdi yüzlerce kez şahıs ve kişi olarak anlatılıyor. Siz bu alıntıları nasıl yorumluyorsunuz?
Değerli Kardeşimiz;
Her şahsı manevinin bir mümessili vardır. Ama zat değil, şahsı manevi ön plana çıkmaktadır.
Mesela, bugün ismini herkesin bildiği birçok şirket vardır ki, çoğunun patronunun kim olduğunu bilemiyoruz. Markalar biliniyor ama temsilci bilinmiyor. Bir şirketin başarısından bahsedildi mi, bütün çalışanlar hafızamızda canlanmaktadır.
Aynen bunun gibi, bir şahıs olan mehdinin ortaya koyduğu hizmet, bir şahsı maneviye mal olmuştur. Dolayısıyla mehdiyetin başarısı şahsı manevinin tümüne aittir. Bu tespit, mehdinin şahsını inkar değil, bir gerçeği ifade etmektedir. Hem kaldı ki, şahsı manevi ifadesi ve tespiti yine Üstadımıza aittir ve Risalelerde defalarca yazılmıştır.
Üstadımız hem iman, hem hayat ve hem de şeriat dönemlerini mehdinin bizzat yetişmesi mümkün olmayacaktır, der. Başka yerde ise üç kez; hem o zat, hem o zat, hem o zat diyerek üç vazifeyi de o zatın yapacağını ifade ediyor. Buradaki hem "o zat" ifadesini bir şahsı maneviyeye vermek durumundayız.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Bu konu sübjektif olduğu ve çok farklı mülahazalar olduğu için şahsi kanaatimizi ifade etmeyi doğru bulmuyoruz. Mehdinin geleceği konusu ayrıdır, mehdinin kim olduğu konusu ayrıdır. Birincisinde ittifak varken, ikincisinde ittifakın aranması beklenmez ve beklenmemelidir de. Kişi kendi araştırması ve feraseti ile bilecektir. Dayatma ile olmaz.
BÜYÜK MEHDİ'NİN ÇOK VAZİFELERİ VAR VE SİYASET ALEMİNDE, DİYANET ALEMİNDE SALTANAT ALEMİNDE, MÜCADELE ALEMİNDE ÇOK DAİRELERDE İCRAATLARI (işleri) OLDUĞU GİBİ... (Şualar, s. 590) Üstad bu sözünde büyük Mehdi ifadesiyle bir şahsı maneviden mi bahsetmiştir? Bu sözünde Hz. Mehdi (a.s.)nin şahsı manevi olduğuna dair herhangi bir ifade bulunmakta mıdır? Üstad "EUZÜ BİLLHİMİNŞEYTANİ VE SİYASEH yani ŞEYTANDAN VE ONUN RAZI OLDUĞU SİYASET ANLAYIŞINDAN ALLAH'A SIĞINIRIM" diyerek zaten siyasete girmediğini ve girmeyeceğini, bu alanda bir çalışmasının olmayacağını açıkça ifade etmiştir. Oysa Hz. Mehdi (a.s.) siyaset aleminde de icraatler yapacak bir zattır. O zaman Üstad Hz. Mehdi (a.s.)nin bu vazifesinden uzak durduğuna göre; Üstad Hz. Mehdi (a.s.) değildir” dememiz doğru olmaz mı? Hz. Mehdi (a.s.) saltanat aleminde de icraatler yapacaktır. Üstadın saltanat aleminde her hangi bir icraati bir hizmeti olmadığına göre bu nedenle de; Üstad Hz. Mehdi (a.s.) değildir diyebilir miyiz?
Sizin verdiğniz örnekler de gösteriyor ki, şahıs değil, şahsı manevi Mehdidir. Bu şahsı manevi yalnızca Nur talebelerinin değil, Ümmetin şahsı manevisi olacaktır. Prensipler eserlerden alıncaktır.