"Mesleklerinin etrafı mahdut ve işlek bir cadde olduğuna ve o caddeye girenlerin bir daha çıkmamalarına işarettir." İrtidat ile izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
“طَرِيقْ veya سَبِيلْ kelimelerine صِرَاطْ kelimesinin tercihi, mesleklerinin etrafı mahdut ve işlek bir cadde olduğuna ve o caddeye girenlerin bir daha çıkmamalarına işarettir.”(1)
Sırat-ı müstakime girip onu hakkı ile hazmeden birisinin, bir daha batıla teveccüh etmesi muhal derecesinde zor bir durumdur. Mesela, sahabe içinde irtidatın olmaması buna bir delildir. Sahabe zamanında irtidat edenlerin, imanı hazmetmemiş münafıklar olduğunu görüyoruz. "Sahabe" unvanını kazananlar içinde irtidat bulunmuyor.
Tarihte milyonlarca âlim, asfiya ve evliya çıkmış, içlerinden irtidat eden olmamış. İrtidat edenler ekseriyetle imanı ve sırat-ı müstakimi massedememiş ve hazmedememiş kimselerdir.
"Sırat", etrafı korunaklı, sağlam ve riski olmayan yol demektir. İslam yolu da böyle bir yoldur. "İslam’ın sayısız delil ve bürhanlarını görüp imanını tahkiki bir şekle çevirmiş birisinin batıla ve küfre sapması âdeta imkânsız bir haldir" denilebilir.
İrtidat vakaları, ekseriyetle imanı gırtlağından aşağı inmemiş, sırat-ı müstakimi hazmedememiş münafıkların vasfıdır. Zahirde İslam gibi gözüküyor, ama iç dünyasında inkâr ve şüphe ile boğuşuyor.
(1) bk. İşârâtü'l-İ'câz, Fâtiha Sûresi Tefsiri.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü