Nebatatın tohumları ve çekirdekleri nasıl onların niyetleri oluyor? Bu mevzunun “Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır.” hakikatiyle münasebetini biraz açabilir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Nur Risalelerinde, tohum ve çekirdek denilen bu mucize eserlerin çoklukla yaratılmasının hikmeti, Cenâb-ı Hakk’ın kendi cemâl ve kemalini bizzat müşahede etmesiyle ve bu harika mahlûkları meleklerine ve diğer ruhaniyata seyrettirmesiyle açıklanıyor. Zira sadece neslin devamı için bu kadar çok çekirdeğin, yahut tohumun yaratılması gerekmez.
Bu derste, bu çokluğa bir başka mâna veriliyor. Sanki her bir bitki türü, Cenâb-ı Hakk’tan “esmâ-i İlâhiyenin tecellilerini yeryüzünün her tarafında sergilemeyi” hâl diliyle talep ediyorlar. Onlardan, sadece neslin devamı için gerekecek kadarına inkişaf izni veriliyor, diğerleri tohum ve çekirdek olarak kalıyor ve umumiyetle başka canlılara rızık oluyorlar. Dersin devamında onların bu niyetlerinin bilfiil ibadet gibi kabul edildiği beyan ediliyor.
Üstad Hazretleri, “ ‘Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır.’ şu sırra işaret eder.” buyurmakla, bir mü’minin, çok arzu etmesine rağmen, imkânsızlık yüzünden hayır ve hasenat yapamamasını, o çekirdeklerin niyetlerine benzetiyor. Ve onun bu samimî niyetinin mükâfatını göreceğini haber veriyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar