"Tarih-i âlem serapa şehadet ediyor ki, asker neferatının siyasete müdahaleleri devletçe ve milletçe müthiş zararları intaç etmiştir." Ordunun siyasete karışmasının zararları nelerdir?
Değerli Kardeşimiz;
Askerin siyasete karışması darbe ile olur, darbeler daima ülkeleri her anlamda geri götürüp fakirleştirmiştir.
Gerçek demokrasilerin olduğu ülkelerde askeri darbe olmaz ve o ülkeler zengin ve gelişmiştir. Avrupa ve Amerika gibi.
Darbe olan ülkelerde;
- İnsan hakları ihlal edilir, 12 Eylül darbesinde 15 yaşındaki çocuklar bile idam edildi.
- Ekonomi dibe vurur, fakirleşme başlar.
- Baskı ve zorbalık hüküm sürer, fikirler baskı altına alınır.
- Genellikle asker siyasetten anlamadığı için, devletin işleyişi ve ahengi bozulur.
- Siyasi yasaklardan dolayı siyaset alanı boş kalır ve ülke sağlıklı bir şekilde yönetilemez bir hâle gelir.
- Askerler arasında yozlaşma başlar, haksız kazançlar elde edilebilir.
- Her darbe toplum üzerinde yeni korkular inşa eder. Bu korkular toplumu, sanatsal özgürlüğü ve ifade hürriyetini ciddi anlamda baskısı altına alır.
- Yaşanan darbelerin sonrasında toplumun korkularından arınıp, özgürlükçü bir döneme girme hayali hep yarıda kalır.
- Darbeler akademisyenlerden sanatçılara; bilim insanlarından, düşünce insanlarına toplumu değiştirecek dönüştürecek entelektüel kesimin heyecanını ve çalışmalarını yarıda bırakır vesaire...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Allah razı olsun
Sene-i devriye darbe değil, işgal girişimiydi. Buradaki tanımlama kifayet etmiyor paralel yapı için. Biz her ne kadar tel'in de etsek anlamayan ve hatta bizi onlarla iltibas edenlere karşı ancak şehadet gerekti belki. İkinci mektupta geçtiği üzere fiilen tekzip olarak üç kardeşimiz bedel oldu ki Ömer ile bizzat hukukumuz bulunmakla birlikte Mustafa ile de aynı atmosferi soluduk. Kelâmullahi’l-Azîzi’l-Mennân olan Hazret-i Kur’ân, şeâir-i İslâmiyenin hâdimlerini cenâh-ı himaye ve re’fetine alarak, bu defaki hâdise-i elîmede bir seneden beri mülhidlerin çevirdikleri plânlarını akîm bırakıp, zahiren üç kardeşimizi beraat ve mânen milyonlar mü’min muvahhidînin zümresine nişâne-i beraatini bahş ve mülhidlere ebediyet ve ezeliyeti izharla kendini müdafaa ve hadimlerini muhafaza ve himaye ettiğini ve edeceğini göstermekle...Üç Nur talebesi darbe girişimini engellemek için çıktıkları meydanlarda darbecilerin açtığı ateş ve attıkları bomba nedeniyle şehit oldu.
Ankara'da Medrese-i Nuriye'de kalan Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisi Nur Talebesi Mustafa Avcu, Genelkurmay önünde, tank ateşi sonucu kalbinden vurularak şehit edildi.
İkinci şehit TOBB Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Ömer Can Açıkgöz, Cumhurbaşkanlığı külliyesi yanında uçak bombardımanında şehit düştü.
Üstad Bediüzzaman'ın talebelerinden Said Özdemir Ağabeyle fotoğrafı yer alan Nur Talebesi Eczacı Hakan Ünver de Ankara'da uçaktan açılan ateş sonucu şehid edildi