"O kalbin Fâtırı, o kalbi işlettirmesini ve bilkuvve tavırdan bilfiil vaziyetine çıkarmasını ve inkişafını ve hareketini irade etmiş ki, öyle yapmış." Ne demektir, Cevşenin buradaki yeri nedir?
Değerli Kardeşimiz;
Evvela, insan ruhuna ve bedenine takılan bütün duygu ve cihazlar terakki de ettirebilir, tedenni de. Yani Allah insana bu duyguları işletmek, inkişaf ettirmek ve “cennete layık kıymet almak” için takmıştır. İnsanın onları nefsinin arzularını tatmin etmesi, en kıymetsiz yerlerde kullanması, çürütüp mahvetmesi için takmamıştır. Bu imtihan dünyası da bu duyguların işlemesi ve terakki etmesi için tanzim ve terbiye edilmiştir.
İnsanın başına gelen bütün hastalık ve musibetler hep bu fıtrî duygu ve kabiliyetlerin inkişaf ve inbisatı içindir. Nasıl kalp ve akıl işleyip gelişiyor ise, aynı şekilde insanın sır, hafa, ruh gibi sair duygu ve cihazları da işleyip gelişiyor.
İkincisi, bu cihazları terakki ettirmenin ve işletmenin yolu, iman ve ibadettir. Nasıl insanın maddi cihazları maddi sebepler ve unsurlar vesilesiyle gelişip büyüyor ise, aynı şekilde manevi duygular da iman, marifet, ibadet ve tefekkür sayesinde terakki edip kemale ererler.
Kalbin miftahı marifet ve muhabbetullahtır. Aklın miftahı manalar âlemini tefekkür etmektir. Ruhun miftahı ibadetler ve zikirlerdir vs.
Üçüncüsü, Cevşen okumak da ibadettir ve Cenab-ı Hakk’a binbir ismi ile niyazda bulunmaktır. İnsanın maneviî duygularının işlemesinde ve terakki etmesinde mühim bir duadır, denilebilir. Zaten Cevşen’in manevi tesiri ve hususiyetleri hadislerde ve İslam âlimlerinin eserlerinde beyan edilmiştir.
“Hem binler dua ve münacatlarından Cevşen-ül Kebir ile öyle bir marifet-i Rabbaniye ile öyle bir derecede Rabbini tavsif ediyor ki; o zamandan beri gelen ehl-i marifet ve ehl-i velayet, telahuk-u efkâr ile beraber, ne o mertebe-i marifete ve ne de o derece-i tavsife yetişememeleri gösteriyor ki, duada dahi onun misli yoktur. Risale-i Münacat'ın başında, Cevşen-ül Kebir'in doksandokuz fıkrasından bir fıkrasının kısacık bir mealinin beyan edildiği yere bakan adam, Cevşen'in dahi misli yoktur diyecek.” (Şualar Yedinci Şua)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar