On Beşinci Şua'da, "salihin" ifadesi es geçilmiş. Salihin kelimesindeki salihlerin reisi kimdir? Neden bu reise yer verilmemiş?
Değerli Kardeşimiz;
"YEDİNCİ KELİME"
صِرَاطَ الَّذِينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ dir. Bundaki hüccete gayet kısa bir işaret:Evvelâ: عَلَيْهِمْ kimlerdir diye, مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاۤءِ وَالصَّالِحِينَ âyeti beyan ederek, nev-i beşerde istikamet nimetine mazhar dört taifeyi beyan içinde, o taifelerin reislerine النَّبِيِّينَ ile Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâma, وَالصِّدِّيقِينَ ile Ebubekir-i Sıddık’a (r.a.), وَالشُّهَدَاۤءِ ile Ömer, Osman, Ali’ye (r.a.) işaret edip, Peygamberden (a.s.m.) sonra Sıddık, sonra Ömer, Osman, Ali (r.a.), üçü hem şehid, hem halife olacaklar diye, gaybî ihbarla bir lem’a-i i’câz gösterir."(1)
Salih ifadesi ayette mutlak bırakıldığı için, bütün iyi ve hayır sahibi insanları içine alan geniş bir kavramdır. Peygamberler, sıddıklar, şehitler hep bu kavramın içine giriyorlar. Bizim Türkçe’deki "iyiler" tabiri, Arapça'daki "salih" kavramına işaret eden bir tabirdir. Salihlerin en büyüğü ve reisi de Hazreti Peygamber Efendimiz (asm)'dir.
(1) bk. Şualar, On Beşinci Şua, Fatiha-i Şerifenin Bir Muhtasar Hülasası.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar