On Beşinci Şua'da, "salihin" ifadesi es geçilmiş. Salihin kelimesindeki salihlerin reisi kimdir? Neden bu reise yer verilmemiş?
Değerli Kardeşimiz;
"YEDİNCİ KELİME"
صِرَاطَ الَّذِينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ dir. Bundaki hüccete gayet kısa bir işaret:Evvelâ: عَلَيْهِمْ kimlerdir diye, مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاۤءِ وَالصَّالِحِينَ âyeti beyan ederek, nev-i beşerde istikamet nimetine mazhar dört taifeyi beyan içinde, o taifelerin reislerine النَّبِيِّينَ ile Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâma, وَالصِّدِّيقِينَ ile Ebubekir-i Sıddık’a (r.a.), وَالشُّهَدَاۤءِ ile Ömer, Osman, Ali’ye (r.a.) işaret edip, Peygamberden (a.s.m.) sonra Sıddık, sonra Ömer, Osman, Ali (r.a.), üçü hem şehid, hem halife olacaklar diye, gaybî ihbarla bir lem’a-i i’câz gösterir."(1)
Salih ifadesi ayette mutlak bırakıldığı için, bütün iyi ve hayır sahibi insanları içine alan geniş bir mefhumdur. Peygamberler, sıddıklar, şehitler hep bu ifadenin içine giriyorlar.
Risale-i Nur Külliyatı’na genel olarak baktığımız zaman bazı risaleler bazılarının açıklayıcısı ve tefsiri mahiyetinde nazarımıza çarpmaktadır. Yedinci lemada Salihin kelimesinin işaret ettiği topluluk şöyle ele alınmaktadır:
"وَالصَّالِحِينَ kelimesiyle Ashab-ı Suffe, Bedir, Rıdvan gibi mümtaz zevâta işaret..." (Yedinci Lem'a, Bir Tetimme)
Bizim Türkçe’deki "iyiler" tabiri, Arapça'daki "salih" kelimesine işaret eden bir tabirdir. Salihlerin en büyüğü ve reisi de Hazret-i Peygamber Efendimiz (asm)'dir.
(1) bk. Şualar, On Beşinci Şua, Fatiha-i Şerifenin Bir Muhtasar Hülasası.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü