"İnsanın hususan âcizlerin ve yavruların iaşeleri ve bilhassa mide matbahından cesedin rızık isteyen azalarına, hatta hüceyrelerine, her birine münasip rızkını yetiştirmeleri..." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"İnsanın hususan âcizlerin ve yavruların iaşeleri ve bilhassa mide matbahından cesedin rızık isteyen azalarına, hatta hüceyrelerine, her birine münasip rızkını yetiştirmeleri ve dağlar bir eczahane ve insana lazım bütün madenlerin bir ambarı olmaları gibi hakîmane işler, gayet ihatalı bir ilimle olabilir." (Şualar, On Beşinci Şuâ, El-Hüccetü'z-Zehra'nın İkinci Makamı)
Kâinatta cereyan eden her bir iş, hâdise ve her bir eşya sonsuz ilahî ilmin müşahhas isbatı ve mücessem bir halidir.
Mesela, yeryüzündeki sayısız yavrular intizamlı bir şekilde beslenmeleri gerekiyor. Şayet kâinatı idare eden Müdebbir -hâşâ- cahil olsa ya da ilmi sınırlı olsaydı, o sayısız yavruların ancak çok az bir kısmının imdadına koşardı. Diğerleri unutulacağı için helak olurlardı.
Yeryüzündeki sayısız canlıların mükemmel ve intizam beslenmeleri sonsuz bir ilim sahibi bir zatın varlığını ilan ve ispat ediyor. Allah’ın ilmi her şeyi ihata etmiştir. Aynı bakış açısı bedendeki hücreler ve dağdaki bitkiler için de geçerli...
İlave bilgi için tıklayınız:
- ALLAH'IN İLMİ, İRADESİ, KUDRETİ.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü