"Peygamberin (a.s.m.) evlad-ı zükuru rical derecesinde kalmayıp, rical olarak nesli, bir hikmete binaen kalmayacaktır." bunun hikmeti ne olabilir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Dördüncü nükte: Bir kısım, şu âyetten şöyle bir işaret-i gaybiye fehmeder ki: Peygamberin (a.s.m.) evlâd-ı zükûru rical derecesinde kalmayıp, rical olarak nesli, bir hikmete binaen kalmayacaktır. Yalnız, 'rical' tabirinin ifadesiyle, nisânın pederi olduğunu işaret ettiğinden, nisâ olarak nesli devam edecektir. Felillâhilhamd, Hazret-i Fatıma’nın nesl-i mübareki, Hasan ve Hüseyin gibi iki nuranî silsilenin bedr-i münevveri, şems-i nübüvvetin manevî ve maddî neslini idame ediyorlar." (Sözler, 25. Söz, Birinci Şule, Üçüncü Şua, Üçüncü Cilve)

Hz. Peygamber (asm)'in neslinin erkek evladından değil de kız evladından devam etmesinin çok hikmetlerinden birisi şu olabilir:

Erkeğin hâkim olduğu bir cemiyette, kız çocuğunun insandan bile sayılmayıp diri diri toprağa gömüldüğü bir zeminde, kızın ve onun soyunun ne kadar ehemmiyetli olduğunu göstermek için kader böyle hükmetmiş diyebiliriz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Kullanıcı

"Bir kısım, şu âyetten şöyle bir işaret-i gaybiye fehmeder ki: Peygamberin (a.s.m.) evlâd-ı zükûru rical derecesinde kalmayıp, rical olarak nesli, bir hikmete binaen kalmayacaktır. "

Ayetten böyle bir manayı ben veya biz okuyunca anlamıyorum(z). Görünüşte böyle bir anlam yok.

Bu havass kısmının çıkardığı mana mı? Zaten bu pasajda da ula-vasat-havass diye gidiyor. Önceki meselelerde havassların çıkardığı manalar gaybi olmayıp, derin düşününce çıkarılabilir anlamlardı, (tabiki ilim olmadıktan sonra ne çıkarsan faydasız) Ama buradaki durum gaybî işaret olduğundan öncekilere benzemiyor.

 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...