Risale-i Nur ile tanıştım; inandığımız gibi yaşamak için ne yapmalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu asrın en büyük sorunu, peşin ücretler olan dünyevi cazibelere karşı irademizin bazen pes etmesidir. Âyetin ifadesi ile,

"“Onlar dünya hayatını seve seve âhirete tercih ederler.” (İbrahim, 14/3)

Üstadımız bu ayeti asrımızın bir hususiyeti olarak tefsir eder.

Bu asrın kaharamanları, irade kahramanlarıdır. Bütün zararlarını en ince ayrıntısına kadar bildiği halde, sigara ve içki içen doktorların durumuna her an düşme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bu sebepten, Risaleler, iman ve küfür muvazeneleri şeklinde, imanın hem dünyada ve hem de ahirette medar-ı saadet olduğunu ve küfür ile sefahatin de hem dünyada ve hem de ahitette ızdırap ve sıkıntı kaynağı olduğunu izah eder. Her günahın içinde peşin bir elem ve her hayrın içinde de peşin bir zevk ve lezzet olduğunu misalleri ile ortaya koymaktadır.

Ancak bu dersleri tek başımıza okuyup istifade etmek kolay olmayacağı gibi, devamlı da olmaz. Bu sebepten, "Zaman cemaat zamanıdır.", hükmü burada devreye girmektedir.

İnsan, içinde yaşadığı cemiyetin rengine göre boyanır ve şekil alır. Yapmak istediklerimizi, yapanlarla birlikte daha rahat yaparız. Cemaatle kılınan bir namaz ile tek başımıza kıldığımız bir namazın verdiği haz ve lezzeti mukayase edemediğimiz gibi, cemaatle birlikte yapacağımız hizmetler de şüphesiz bir olmayacaktır. Yakınımızda bulunan ve sera vazifesi yapan toplulukarı bulmalı ve onlarla birlikte, omuz omuza vererek hareket etmeliyiz.

Tek başımıza yürüyemiyorsak, elimizden tutan insanları bulmalıyız. "İmdat!.." sesine cevap verecek insanlarımız az değildir. Yeter ki biz onlara adres verelim, ihtiyaç arzedelim.

bk. Kastamonu Lahikası, (64. Mektup)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...