Risale-i Nur'un aklı, ruhu, kalbi nurlandırmasını izah eder misiniz, nasıl anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
Risale-i Nur, Kur’an'ın hakikatli ve manevi bir tefsiri olmasından, halis nurdur. Onunla meşgul olan kişilerin aklını, kalbini ve ruhunu Kur’an'dan aldığı nurla aydınlatır, hakka ulaştırır.
Aklın nurlanması, kainata ve kainattaki hadiselere Kur’an'ın nazarı ve vechesi ile bakmaktır. Mesela akıl, ölümü düşünürken, ölümün bir hiçlik ve yokluk olmadığını, ebedi hayatın bir başlangıcı olduğunu kati delillerle Kur’an'dan aldığı feyiz ile Risale-i Nur akla gösteriyor. Bunu bir akıl nurlanması olarak anlayabiliriz.
Kalbin nurlanması ise, baştan sona Risale-i Nur'un verdiği tahkiki ve tefekküri derslerin neticesinde, kalbin tahkiki iman ile dolup Marifetullah ve Muhabbetullah'da terakki etmesidir. Kalbin içindeki manevi hastalıkların şifa bulup, Allah’ın aşkı ile cilalanması ve parlaması hep o hakikatli ve nurani derslerin bir sonucudur.
Ruhun nurlanması ise, aynı akıl ve kalp gibi o imani derslerle, ruhun kuvvet bulup, incelip nuraniyet kazanması ve eserlerinin davranışlara yansımasıdır. Mesela, ruhu geniş ve nurani olan bir mümin hayattan tam lezzet alır, dünyanın hadisatı onu sıkmaz, insanlara karşı müşfik ve adaletli olur.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar