"Risale-i Nur'un mes'eleleri müzakere olsa, inşâallah talebe-i ulûmun şerefini kazandırır." İzah eder misiniz, "Müzakere" tam olarak nedir?
Değerli Kardeşimiz;
"Müzakere" kelime olarak bir iş hakkında konuşmak, bir iş için önceden danışıp görüşmek, talebenin derse çalışması gibi mânalara gelmektedir. Yani bir mesele hakkında etraflıca ve tafsilatlı bir şekilde karşılıklı fikir teatisinde bulunmaktır.
Müzakere edebilmek için en az iki taraf gerekir. Müzakerenin tarafları hakikî ve hükmî şahsiyetler, gruplar, devletler de olabilir. Müzakerenin temel unsurları ise, diğer tarafı tesir altına almak ve ikna etmektir. Bunun için de delilli ve ispatlı konuşmak gerekir.
"Risale-i Nur'u müzakere etmek" ise, Nur talebelerinin karşılıklı olarak fikir teatisinde bulunmalarıdır. Risale-i Nur'u müzakere ile okumak ve mütalaa etmek hem meselelerin daha iyi anlaşılmasını netice verir. Düz okuyup geçmede kalıcılık ve derinlik olmaz.
Üstad Hazretleri Risale-i Nurları; “gazete gibi okumayınız” diye buyuruyor. (12. Mektup) Mesleğimizin esası mütalaa, müzakere, müdavele-i efkâr ve tahkiktir. Risalelerin dikkatle, mütemadiyen ve ciddiyetle okunması, birlikte mütalaa ve müzakere edilmesi lazımdır. Malumdur ki, çok hızlı akan suda balık tutulmaz.
Bugün memleketimizin her köşesinde ve dünyanın birçok yerinde insanlar bir araya gelip Risale-i Nur okuyorlar. Kendi aralarında mütalaa ve müzakere yapıyorlar. Risalelerde geçen bir cümleyi ya da bir kelimeyi okuyan ya da dinleyenlerden bazıları anlamayabiliyor. O kelime veya o cümleyi zihinlere yaklaştırmak adına söylenenler ve verilen misaller birer izahtır. Mütalaa ve müzakere yapmak daha geniş bir izah tarzıdır. Derslerde verilen misaller hakikatleri anlama ve idrake uygun hale getirme adına birer fener ve birer dürbün mesabesindedir.
“Kim Allah’ın kitabından bir ayet öğrenirse (müzakere ederse), kıyamet günü öğrendiği bu ayet onu gülerek karşılar.” (Heysemi, Mecmeu'z-Zevaid, 7/161)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü