"Said Nursî’ye on bir ay ve on beş arkadaşına da altışar ay ceza..." İzah eder misiniz? Eskişehir hapsine giren on beş kişi kimdir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bediüzzaman Hazretleri, 1935 yılında yüz yirmi talebesiyle beraber, Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesine sevk ediliyor. Ani yapılan araştırmalarla elde edilen bütün Risale ve Mektuplar meydanda olduğu halde, mahkûmiyetlerini intâc edecek bir delile rast gelinememiş ve neticede kanâat-i vicdâniye ile keyfî bir sûrette, hâkim, Said Nursî'ye on bir ay, on beş arkadaşına da altışar ay ceza vererek, mütebâki kalan yüz beş kişiyi berâet ettirmiştir.

Hâlbuki isnâd edilen suç sabit olsaydı, Bediüzzaman Said Nursî'nin idamına ve arkadaşlarının da hiç olmazsa ağır hapsine hükmedilecekti. Nitekim Bediüzzaman Hazretleri bu asılsız ve hukuksuz karara îtiraz etmiş ve bu cezanın bir beygir hırsızına veya bir kız kaçırıcısına layık olduğunu belirterek, kendisinin ya beraatına ya îdamına ya da yüz bir sene hapse mahkûmiyetine hükmedilmesini ısrarla istemiştir.

"Bediüzzaman yüz yirmi talebesiyle beraber 1935'te Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesine sevk ediliyor. Âni yapılan araştırmalarla elde edilen bütün risale ve mektuplar meydanda olduğu halde, mahkûmiyetlerini intaç edecek bir delile rastgelinememiş ve neticede kanaat-i vicdaniye ile keyfî bir surette Said Nursî'ye on bir ay ve on beş arkadaşına da altışar ay ceza vererek, mütebaki kalan yüz beş kişiyi beraat ettirmiştir." (1)

Hâkim keyfine ve kanaatine göre değil, kanunlara göre karar verir ya da vermesi gerekir. Kanun açık bir şekilde kişiyi suçsuz bulmasına rağmen, hâkim kendi kanaat ve keyfine göre kişiyi suçlu bulup ceza veriyor ise, bu hüküm adalet değil, haydutluk ve büyük bir zulüm demektir.

Üstad Hazretleri ve talebeleri hakkında verilen hüküm de aynı şekilde kanunsuz ve kanaat-i vicdaniye ile verilmiş keyfî bir karar ve büyük bir zulümdür. Hâkim vicdanını kanundan ve haktan yana kullanmalı, fikir ve ideolojisinin esiri ve kölesi olmamalıdır...

Prof. Dr. Ahmed AKGÜNDÜZ'ün hazırladığı, "Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzzaman Said Nursi ve İlmi Şahsiyeti" eserinin III/452. sayfasında bu isimler şunlardır:

Keçeci Mustafa
Kürt Bekir
Rafet
Hüsrev
Rüştü
Abdullah Lütfi
Hüseyin
İbrahim
İ.Hakkı
Zühdü
M.Tevfik
Şefik
M.Galip
Hacı Nuh
Emin

(1) bk. Tarihçe-i Hayat, Eskişehir Hayatı.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 9.336
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...