Eskişehir Hayatı
İçerikler
-
"Kanaat-i vicdaniye ile keyfî bir surette Said Nursî'ye on bir ay ve on beş arkadaşına da altışar ay ceza vererek, mütebaki kalan yüz beş kişiyi beraat ettirmiştir." İzah eder misiniz?
-
"Said Nursî’ye on bir ay ve on beş arkadaşına da altışar ay ceza..." 1935'te Eskişehir hapsine giren on beş kişi kimdir?
-
Said Nursi'nin Eskişehir Cezaevine giriş ve tahliye tarihleri nedir? Bu cezaevinde, Üstad ile birlikte kaç şakirt tutuklanmıştı? Bu şakirtlerden en meşhurları kimlerdir?
-
"Eskişehir mahkemesinde, sadece bir âyet-i kerimeyi tefsir eden bir risalesinden dolayı ceza verilmiştir." Bu ayet ve tefsir nedir?
-
"Kâinatın en muazzam meselesi ve şu hilkat-ı âlemin en büyük muammâsı olan sırr-ı imandan daha ehemmiyetli bir mesele-i kâinat yoktur..." Buradaki sırr-ı iman ne demektir, iman sır mıdır?
-
"Bu dehayı, kuşkulandırmakla an'anât aleyhine çevirmek caiz değildir." Bu cümleyi açıklar mısınız, "An'anât aleyhine çevirmek" ne demektir?
-
Binbaşı Asım'ın "Doğru söylersem Üstad'a zarar gelir, yalan söylersem askerliğime yakışmaz." dediği ve vefat ettiği rivayet edilir. Bu durum, "Bize evvela lazım olan sıdktır." diyen Üstad'ın düsturuna ters düşmez mi?
-
Üstad, Binbaşı Asım Ağabey için "İstikamet şehidi oldu." diyor. İstikamet şehidi ne demek, diğer şehitlerden farkı nedir?
-
"İşte, bu kâfir muannidin bu sözü, otuz senedir nazarımı Avrupa feylesoflarına çevirmiş olduğundan, nefsimden sonra onlarla uğraşıyorum. Dahiliyeye pek bakamıyorum ve dahildeki kusuru, Avrupa’nın hatâsı, ifsadıdır derim." Açıklar mısınız?
-
"Menemen hadisesinin bir yalancı taklidini yapıp, millete dehşet verip, serbestî kanunları kolayca tatbik etmek desisesiyle hükûmeti iğfal ederek..." Ehl-i ilhad, Menemen gibi hadiseleri nasıl planlıyor; bu oyunlara karşı Üstad'ın tavrı nasıl olmuştur?
-
"Halbuki Risale-i Nur, hayat-ı içtimaiyenin kanunlarını da ihata eden dinin geniş dairesinden bahsetmez. Belki asıl mevzuu ve hedefi, dinin en has ve en yüksek kısmı olan imanın erkân-ı azîmesinden bahseder." Açıklar mısınız, neden bahsetmez?
-
"Evvela o mâzi zannedilen zaman ise istikbale inkılâp etmiş. Ve hakikî istikbal odur. Ve oraya gideceğiz..." Konuyu izah eder misiniz? “Mazinin istikbale inkılabı” ne demektir?
-
"Evet, yüz adamın müdafaa edeceği bir hakikatı yalnız başıma müdafaaya mecbur olduğumdan..." Üstad'ın talebeleri de müdafa yapmış mıdır? Burada ne demek isteniyor?
-
"Hükûmet-i Cumhuriye, o gizli müfsidlerin vatana ve millete muzır efkârlarını elbette terviç etmez ve taraftar olamaz. Ve bilse, men etmek, Cumhuriyet kanunlarının muktezasıdır..." İzah eder misiniz?
-
"Risale-i Nur’un eczalarında mevadd-ı kanuniyeye muarız meseleler bulunması ortaya konulabilir. Bu cihet mahkemeye aittir. Fakat Risale-i Nur, kendi başıyla yüz mânevî keşfiyatı hâvi bir eserdir..." İkinci Maddeyi izah eder misiniz?
-
"En menfaatli ve en iyi hile, hilesizlik olduğu" ifadesini açar mısınız?
-
Abdullah Cevdet Kimdir?
-
"Sırf uhrevî ve imanî bir kısım risaleler, kendi kendine, mahdut bir kısım insanların eline geçti." Buradaki "kendi kendine" sözcüğünün kullanılmasının hikmeti nedir; Tabiat Risalesi'nde kendi kendine teşekkül etmenin muhal olduğu izah edilmişken!..
-
"Hükûmet-i Cumhuriyeyi,.. Hükûmet-i İslâmiye biliyorum." Devlet laik olarak tanımlanıyordu, bunu nasıl anlamalıyız? Bu noktada Seyyid Kutup, zamanı daha iyi değerlendirmiş denilebilir mi? Kanunlar dinsizlik prensipleri ise, hükumet İslam olur mu?
-
“Kurdun keçiye bahane bulması” ne demektir, bu hadise hakkında bilgi verir misiniz?