"Şarktan garba kadar benim ümmetimin eline geçecektir. Hiçbir ümmet o kadar mülk zapt etmemiş." Moğollar daha çok toprağa sahip olmuşlardı, Peygamber Efendimiz'in bu haberini nasıl anlayabiliriz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Hem ferman etmiş ki: زُوِيَتْ لِىَ اْلاَرْضُ فَاُرِيتُ مَشَارِقَهَا وَمَغَارِبَهَا وَسَيَبْلُغُ مُلْكُ اُمَّتِى مَا زُوِىَ لِى مِنْهَا deyip, 'Şarktan garba kadar benim ümmetimin eline geçecektir. Hiçbir ümmet o kadar mülk zaptetmemiş.' Haber verdiği gibi çıkmış."(1)

Moğollar hem yağmacı, hem zalim hem de muvakkat bir hâkimiyet sahibi idiler. Yani bir dönemde parlayıp sönen bir saman alevi gibi hâkimiyetleri oldu, sonra tarihin çöp sepetine gittiler. Üstelik insanlık adına bir medeniyet kuramadılar, aksine medeniyetleri yerle bir ettiler. Bu yüzden onların sahip olduğu mülk sayılmaz, çünkü bu mülke hükmetme muvakkat ve adice bir durumdu.

Hâlbuki İslam hem adil hem de uzun vadeli bir hâkimiyet sahibidir ve kalıcı medeniyetler tesis etmiştir. Ayrıca İspanya, Hindistan ve Rusya'nın büyük bir bölümü gibi zaman içerisinde Müslümanlar tarfından feth olunmuş, daha sonra elden çıkmış yerleri de hesaba katarsak İslam'ın yayıldığı alanın çok daha geniş olduğu görülecektir.

Peygamber Efendimiz (asm)'ın işaret ettiği mülk ve zapt meselesi, kuru bir hâkimiyet meselesi değil, insanlığın hayrına olan bir hâkimiyet meselesidir. Meseleye bu yönden bakılabilir...

1) bk. Mektubat, On Dokuzuncu Mektup, Beşinci Nükteli İşaret.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 2.848
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...