"Senin göz bebeğindeki o camit zerrecik dahi, senin gözünde, başında..." Buradaki "zerrecik" hücre midir, keyfiyeti nedir?
Değerli Kardeşimiz;
Burada “camit zerrecik” denildiğine göre, zerrecikten maksat canlı olan hücre değil, hücreye giren ve hücreyi teşkil eden cansız yapıtaşları olan atom, element ve moleküllerdir. Zerre ifadesinin Risale-i Nur’daki umumi kullanımı da bu yöndedir.
Başka bir yerde Üstadımız aynı göz bebeği misalini vermekte ve göze giren zerrenin şuurkarane vazifesini yaptığını nazarlarımıza arz etmektedir:
“İşte o zerrattan hangi zerreye bir nazar-ı hikmetle baksan göreceksin ki basîrane, muntazamane, semîane, alîmane sevk olunan o zerreye, kör ittifak, kanunsuz tesadüf, sağır tabiat, şuursuz esbab, hiç ona karışamaz. Çünkü her birisi unsur-u muhitten tut, ta beden hüceyresine kadar hangi tavra girmiş ise o tavrın kavanin-i muayyenesi ile güya ihtiyaren amel ediyor, muntazaman giriyor. Hangi tabakaya sefer etmiş ise öyle muntazam adım atıyor ki bilbedahe bir Sâik-i Hakîm’in emriyle gidiyor gibi görünüyor."
"İşte böyle muntazam tavırdan tavıra, tabakadan tabakaya gitgide hedef ve maksadından ayrılmayarak ta makam-ı layıkına, mesela, Tevfik’in göz bebeğine emr-i Rabbanî ile girer, oturur, çalışır."
"İşte bu halde, yani erzaktaki tecelli-i rububiyet gösteriyor ki iptida o zerreler muayyen idiler, muvazzaf idiler, o makamlar için namzet idiler. Güya her birisinin alnında ve cephesinde 'Filan hüceyrenin rızkı olacak.' yazılı gibi bir intizamın vücudu, her adamın alnında kalem-i kader ile rızkı yazılı olduğuna ve rızkı üstünde isminin yazılı olmasına işaret eder.”(1)
1) bk. Sözler, Yirmi Dokuzuncu Söz, İkinci Maksat.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Meseleyi kavradım çok teşekkür ederim .Allah razı olsun .
Burada bahsedilen zerre hangi zerre ve bu zerrenin mezkûr vazifelerini açıklar mısınız?
Burada ki zerre insan bedeninde çalışan atom, hücre, aza gibi şeylere kinayedir.
Hücreler atomlardan oluşuyor. Canlılarda genelde karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik materyallerden oluşurlar. Tipik bir insan hücresi ortalama 100 trilyon atomdan oluşur.
Bir atom zerresi insan bedenine girdiğinde milyonlarca ihtimal ve imkanlarla karşılaşıyor ve her bir aza ve organ ile bir bağ ve nispete sahip oluyor. Çünkü insan bedeninde ki bütün atom, hücre ve azalar bir biri ile ilgili bir birine bağımlı bir birine karşı birer vazifeler zinciri var.
Mesela bir atom zerresi göze girdiğinde gözün baş ile başın gövde ile nispeti ve ilgisi bulunuyor. Öyle ki o atom her adımında bütün bedenin genel işleyişini bilip ona uygun ve uyumlu hareket etmesi gerekiyor. Yanlış bir adım attığında gözün düzeni bozulur gözün düzeni bozulursa başın düzeni etkilenir başın düzeni etkilenince bütün beden bundan etkilenir vesaire.
Bu anlamda insan bedeninde çalışan atom, hücre ve azaların mükemmel bir uyum ve senkronize içinde çalışması ve adımlarını ona göre atması gerekiyor ki bu da ancak sonsuz bir ilim, irade ve kudret ile mümkündür. Ya her bir atom İlah gibi sonsuz ilim, irade ve kudrete sahip diyeceksin ya da bu atomlar İlahi birer memur Onun sevk ve idaresi ile hareket ediyorlar diyeceksin.