"Senin hayatının gayeleri, icmâlen, bunlar gibi emirlerdir. Şimdi kendi hayatının mahiyetine bak ki,.." İzah eder misiniz?
- İnsan hayatının mahiyetinin icmalinde geçen;
a) Esma-ı ilahiyeye ait garaibin fihristesi;
b) Hem şuun ve sıfatı İlâhiyenin mikyası;
c) Kâinattaki âlemlerin mizanı;
d) Âlem-i kebirin listesi;
e) Kâinatın haritası;
f) Kitab-ı ekberin fezlekesi;
g) Kudretin gizli definelerini açan bir anahtar külçesi;
h) Mevcudata serpilen ve evkata takılan kemalatının bir ahsen-i takvimi
maddelerini örneklerle anlatabilir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
a) Esma-i ilahiyeye ait garaibin fihristesi:
Allah’ın bütün isimleri güzeldir ve onların bütün tecellileri harikadır, gariptir. Bunlar insanda fihriste olarak sıralanmış gibidir. Yaratmak, sûret vermek, hayat vermek, hissiyatla donatmak, ruhlara münasip bedenler yaratmak, organlar takmak,…, birer İlâhî fiildirler. Bunların hepsinin de yaratılmaları Allah’a mahsustur ve bütün bunlar Allah’ın isimlerinin tecellileriyle ortaya çıkarlar. Varlık âlemine serpilen bu tecellilerin hepsinden insanda da bir numune yaratılmıştır. O da var edilmiş, o da hayata kavuşmuş, o da rızıklanmış, onun da ruhu hissiyatla, bedeni organlarla teçhiz edilmiştir ve hakeza…
b) Hem şuun ve sıfat-ı İlâhiyenin mikyası:
Mikyas, “kıyas aleti, mukayese aleti” demektir. İnsan, kendisine verilen ilim, irade, kudret gibi sıfatları vahid-i kıyasî olarak değerlendirip, Allah’ın sıfatlarını onlarla bildiği gibi, yine ruhuna takılan “merhamet, gazap, şefkat” gibi şuunatla da Allah’ın şuunatını bir derece bilebilir. Bir derece diyoruz, çünkü insan ruhu mahlûk olduğu gibi, o ruha takılan bütün sıfatlar ve şuunat da mahlûktur. Allah’ın zâtı hiçbir mahlûkuna benzemediği gibi, onun sıfatları ve şuunatı da mahlûkatın sıfat ve şuunatına benzemez. Bu ehemmiyetli nokta unutulmamak şartıyla, bir insan kendi varlığını doğru değerlendirerek, Hâlık’ını sıfat ve şuunatıyla tanıma imkânına sahip olabilmektedir.
Not: Otuzuncu Söz’ün “ene bahsinde” bu konunun geniş izahı yapılmıştır.
c) Kâinattaki âlemlerin mizanı:
İnsan, renkler ve şekiller âlemini gözüyle tartıp hangisinin diğerinden daha büyük, daha parlak yahut hangisinin hangi renklere sahip olduğunu bildiği gibi, tatlar âlemini diliyle, kokular âlemini burnuyla tartmaktadır. Öte yandan, insan aklı bütün bu âlemlerdeki hikmetleri tartan bir mizan gibidir.
d) Âlem-i kebirin listesi:
Bu manayı Üstad'ın şu cümlesi açıklamaktadır: “Âlemde ne varsa numunesi mahiyet-i insaniyede vardır.” Yine Nur Külliyatında, insanın kemiklerinin taşlardan, etlerinin topraktan, vücudundaki muhtelif akıntıların nehirlerden haber verdiği ifade edilir. Bu âlem-i kebirdeki elementler küçük mikyasta insan bedeninde de yer aldığı gibi, o büyük âlemdeki levh-i mahfuzun bir küçük numunesi insanın hafızası, âlem-i misalin bir numunesi insanın hayalidir. Âlem-i kebirin meleklerle âdeta dolup taşmasının bir küçük numunesi de insan ruhunda binlerle hissiyatın kaynaşmasıdır.
e) Kâinatın haritası ve
f) Kitab-ı ekberin fezlekesi:
Fezleke; öz, özet, hülasa demektir.
Bu iki maddede, insan-kâinat münasebeti iki farklı teşbihle ortaya konulmuştur. Birinde kâinat bir ülkeye, insanın mahiyeti o ülkenin haritasına benzetilmiştir. Harita ülkenin küçültülmüş bir şeklidir. O ülkede olan her şey, küçük mikyasta, o haritada da temsil edilmiştir. İkinci teşbihte ise kâinat bir büyük kitaba, insan ise onun fezlekesine (özetine) benzetilmiştir.
Birbirinden farklı bu dört cümle aynı manaya gelmekte olup tekit için tekrar edilmiştir. İnsanın şu kâinattaki âlemlere bir mizan, bir liste, bir harita ve fezleke olması, kâinatta ne varsa küçük bir numunesinin insanda olması cihetiyledir.
g) Kudretin gizli definelerini açan bir anahtar külçesi:
Bu maddede, fennî ilimler daha bir ağırlık kazanmıştır. Bu kâinat, “kalem-i kudretle yazılmış bir kitaba” benzetilmektedir. O kitaptaki yazıların taşıdığı gizli mânalar, fen ilimleriyle ortaya çıkarılırlar. İnsan, kendisine lütfedilen kabiliyetini yerinde kullanmakla, yer altı kaynaklarından, elektriğe, ışınlar âlemine kadar nice gizli hazineleri keşfetmiştir. Böylece sanki “bir anahtar külçesi” gibi olmuş ve her bir anahtarla ayrı bir hazineyi açmıştır. Buradaki farklı anahtarlar, insan mahiyetindeki değişik meziyetleri ifade etmekle birlikte, kâinatla alâkalı farklı fenlere de işaret olsa gerektir.
İnsan bütün kâinattan süzülmüş bir hülasa olduğu gibi, bütün duygularıyla da Cenâb-ı Hakk’ın isim ve sıfatlarını tanıyacak ve tanıtacak bir anahtar külçesidir.
h) Mevcudata serpilen ve evkata takılan kemalatının bir ahsen-i takvimi:
Burada geçen “kemalattan” maksat, Allah’ın kemalini gösteren âyetlerdir, yani mahlukat aleminde tecelli eden kemalattır. İmam-ı Gazzalî Hazretleri, “Daire-i imkânda daha ahsen yoktur.” buyurmakla, her şeyin kendi mahiyetine ve icra edeceği vazifeye göre en mükemmel şekilde yaratıldığını, ondan daha güzelinin düşünülemeyeceğini ifade etmiştir. Bu “her şeyden” bir şey de insandır. O da hem en mükemmel bir şekilde yaratılmış, hem de diğer varlıklardaki kemalatı idrak edebilecek bir kabiliyete sahip kılınmıştır.
“Mevcudata serpilen ve evkata takılan” ifadesi, “en güzel ve en mükemmel yaratma” hakikatinin bütün mahlûklarda ve bütün zamanlarda hükmünü icra ettiğini beyan içindir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
İnsan hayatının mahiyeti dediğimizde MAHİYETE YÜKLENEN Mana nedir?
•hem bu âlem-i kebirin bir listesi, •hem şu kâinatın bir haritası, •hem şu kitab-ı ekberin bir fezlekesi," Bu üç maddeyi açıklar mısınız? Alemi kebirin listesi nasıl oluyor?
•hem bu âlem-i kebirin bir listesi,
İnsanın ruhu ruhlar aleminden, hayal kuvvesi alem-i misalden, hafızası levh-i mahfuzdan, bedenindeki elementler topraktan, nefesi havadan, beden sıvıları su unsurundan, bedendeki kılları nebatata benziyor ve hakeza insanın mahiyetinde ki bütün cihaz ve duygular bir alemi temsil ediyor ve büyük alemin adete listesi gibi.
•hem şu kâinatın bir haritası,
İnsan kainatın özeti, küçük bir misali ve prototipidir. Kainatta ne var ne yok hepsi insanın mahiyetinde latife, duygu ve cihaz olarak bulunuyor. Bu yönü ile insan kainatın bir haritası niteliğindedir. Yukarda ki liste tarifinde de buna bir nebze değindik.
•hem şu kitab-ı ekberin bir fezlekesi,
Bu cümlede yukarıdaki cümlenin tekiti ve teyidi niteliğindedir insanı büyütsen kainat olur kainatı küçültsen insan olur manasındadır insan her ciheti ile kainatın bir özeti gibidir sair varlıklarda bu özellik bulunmuyor.
"İnsan kainatın özeti, küçük bir misali ve prototipidir. Kainatta ne var ne yok hepsi insanın mahiyetinde latife, duygu ve cihaz olarak bulunuyor. "
Kâinat çok büyük bir âlem ve çoğu gezegen, yıldız vs.
Alem-i kebir daha farklı, yani bütün alemler demek. Ruhlar alemi, âlem-i misal vs
İnsan, maddi olan kâinatın nasıl özeti olabilirki? Samanyolu, galaksiler vs
Akıl, kalb, ruh vs bu kâinatla kıyaslanamaz kâinatın özeti olsun?
"Senin hayatının gayeleri, icmâlen, bunlar gibi emirlerdir."
Burada 'emir' kelimesi, cebredici anlamında değil gibi İŞ, VAZİFE, GÖREV anlamında mı yorumlayalım?