"Sineklerin binler hikmet-i hayatiyesinden başka, sana âit bu küçücük faydasına bak, sinek düşmanlığını bırak: Çünkü, gurbette, kimsesiz, yalnızlıkta sana ünsiyet verdiği gibi, gaflete dalıp fikrini dağıtmaktan seni ikaz eder..." izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Ey hodgâm insan! Sineklerin binler hikmet-i hayatiyesinden başka, sana âit bu küçücük faydasına bak, sinek düşmanlığını bırak: Çünkü, gurbette, kimsesiz, yalnızlıkta sana ünsiyet verdiği gibi, gaflete dalıp fikrini dağıtmaktan seni ikaz eder."

"Ve lâtif vaziyeti ve abdest alması gibi yüzünü, gözünü temizlemesiyle, sana abdest ve namaz, hareket ve nezâfet gibi vazife-i insâniyeti ihtar eder ve ders veren sineği görüyorsun."

"Hem sineğin bir sınıfı olan arılar, nimetlerin en tatlısı, en lâtifi olan balı sana yedirdikleri gibi, Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyânda, vahy-i Rabbânîye mazhariyetle serfirâz olduğundan, onları sevmek lâzım gelirken, sinek düşmanlığı, belki insana dâimâ muâvenete dostâne koşan ve her belâsını çeken o hayvânâta düşmanlığı gadirdir, haksızlıktır. Muzırların yalnız zararlarını def için mücâdele olabilir."(1)

Dünyada insan birçok şeyin kıymetini ülfet ve ünsiyet belası yüzünden fark edemiyor. Sürekli su içinde olan balığın, suyun kıymetini takdir edemediği gibi, insan da etrafında şenlik olan ve bir vazife üzerine hareket eden sineğin kıymetini bilemiyor.

Mesela, bir an kendimizi Marsta ya da Jüpiter de hayal edelim, bitki yok hayvanat yok insan yok. Orada bir iki hafta kalma imkânımız olsa, tam can sıkıntısından bunalıma gireceğimiz hengâmda, etrafımızda bir sineğin vızıldayarak dolaştığını görsek, işte o zaman sineğin ne güzel bir arkadaş ve ne güzel ses çıkaran bir dost olduğunu anlarız.

Sinek vızıltısıyla insanların dikkatini çekiyor ve onlara; "Ben Allah’ın harika bir eseriyim ki, uçak, helikopter bile benim kötü ve hantal birer taklidim" demek istiyor. Sineğin yaratılışında hakikaten muazzam bir sanat ve harika estetik bulunuyor. Ama insan "Sinek yahu!.." deyip geçiyor.

Sinek ve sinek gibi küçük haşerelerin çoklukla yaratılmasında nice hikmet ve faydalar vardır.

Birincisi, sinek yaratılış bakımından harika ve mucizevi bir varlıktır. Allah bu mucizelerini göstermek için sinek gibi küçük hayvancıkları kesretler yaratıp çoğaltıyor. Ta ki, insanlara hem tevhid noktasından hem de haşir noktasından tam bir misal olsun.

Bir bahar mevsiminde sayısız sineği yaratıp, kışın öldüren, gelecek baharda yeniden aynı şekilde yaratan bir kudret, acaba insanları, öldükten sonra yeniden halkedebilir mi? demenin ne kadar akılsızlık olduğu nazara veriliyor.

İkincisi, sineklerin birçok hikmetleri vardır. Üstad Hazretlerinin ifadesi ile adeta bir temizlik ve istihale makinesi gibi yeryüzündeki bütün mikropları temizliyorlar. Birçok hastalığın önüne set oluyorlar. Daha buna benzer bilmediğimiz çok hikmet ve faydalarından dolayı Allah onları kesretle çoğaltıyor, denilmiştir.

(1) bk. Lem'alar, Yirmi Sekizinci Lem'a, Üçüncü Nükte.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.116
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...