Dördüncü Mebhas, Birinci Mesele
İçerikler
-
Risale-i Nur'da geçen, "on sekiz bin âlem" ve sair rakamlar ne ifade ederler?
-
Kur’ân-ı Hakîmin cümleleri birer mânâya münhasır değil... Herbir müfessir, herbir ârif, o küllîden bir cüz’ü zikrediyor. Ya keşfine, ya deliline, veyahut meşrebine istinad edip, bir mânâyı tercih ediyor." İzah eder misiniz?
-
Rahman sûresinde "Merace’l-bahreyn" ifadesinin geçtiği ayetin, ehl-i velayet tarafından vird edinildiği ifade ediliyor. Bu ayette bir iltica ve yalvarış yok ki, vird edinilsin? Bahr-i rububiyet ve bahr-i ulûhiyeti nasıl anlamamız gerekir?
-
"Daire-i vücub ile daire-i imkândaki bahr-i Rububiyet ve bahr-i ubûdiyetten tut, tâ dünya ve âhiret bahirlerine, tâ âlem-i gayb ve âlem-i şehadet bahirlerine,.." İzah eder misiniz?
-
Nil, Dicle ve Fırat gibi büyük ırmaklar ile birbirine karışmayan denizler ve sular hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Herbir insan dahi, küçük bir âlemdir. ‘Rabbi’l-alemin’ tabiri ise, ‘Doğrudan doğruya her âlem, Cenab-ı Hakk’ın rububiyetiyle idare ve terbiye ve tedbir edilir.’ demektir." İzah eder misiniz?
-
Dördüncü Mebhas'ta, "Allah bir cemaat için hayır murad ettiğinde, onlara nefislerinin ayıplarını gösterir." hadisi geçiyor. Hadisin konu ile alâkası nedir acaba?
-
"Nefs-i emmâre, ya levvâmeye veya mutmainneye inkılâb eder, fakat silâhlarını ve cihâzâtını âsaba devreder." Nefs-i emmare öldükten sonra; nasıl sinir ve damarlarda kalıyor? "Mecazî nefs-i emmareyi" nasıl anlayabiliriz?
-
"Silâhlarını ve cihâzâtını âsâba devreder." Nefsin, vazifesini asaba devretmesi ne demektir?