Dördüncü Mebhas'ta, "Allah bir cemaat için hayır murad ettiğinde, onlara nefislerinin ayıplarını gösterir." hadisinin konu ile alakası nedir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Salisen: Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm ferman etmiş: اِذَاۤ اَرَادَ اللّٰهُ بِقَوْمٍ خَيْرًا اَبْصَرَهُمْ بِعُيوُبِ اَنْفُسِهِمْ (Allah bir topluluk için hayır murad ettiğinde, onlara nefislerinin ayıplarını gösterir.)"

"Kur’ân-ı Hakîm'de Hazret-i Yusuf Aleyhisselâm demiş: وَمَاۤ اُبَرِّئُ نَفْسِى اِنَّ النَّفْسَ َلاَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ (Ben nefsimi temize çıkarmam. Çünkü nefis daima kötülüğü emreder.)"

"Evet, nefsini beğenen ve nefsine itimad eden, bedbahttır. Nefsinin ayıbını gören, bahtiyardır. Öyle ise sen bahtiyarsın."

"Fakat bazen olur ki, nefs-i emmâre, ya levvâmeye veya mutmainneye inkılap eder, fakat silahlarını ve cihazatını âsâba devreder. Âsab ve damarlar ise, o vazifeyi ahir ömre kadar görür. Nefs-i emmâre çoktan öldüğü hâlde, onun âsârı yine görünür. Çok büyük asfiya ve evliya var ki, nüfusları mutmainne iken, nefs-i emmâreden şekvâ etmişler. Kalpleri gayet selim ve münevver iken, emrâz-ı kalbden vaveyla etmişler. İşte bu zatlardaki, nefs-i emmâre değil, belki âsâba devredilen nefs-i emmârenin vazifesidir. Maraz ise, kalbî değil, belki maraz-ı hayalîdir."

"İnşaallah, aziz kardeşim, size hücum eden nefsiniz ve emrâz-ı kalbiniz değil, belki mücahedenin devamı için beşeriyet itibarıyla âsâba intikal eden ve terakkiyât-ı daimîye sebebiyet veren, dediğimiz gibi bir hâlettir." (Mektubat, Yirmi Altıncı Mektup, Dördüncü Mebhas.)

Hadiste, nefsin ayıplarını görmek hayır ile yâd ediliyor. Bu meselede de nefis ve ayıplarının ıslah safhları anlatılıyor. Yani hadis-i şerif ile mesele birbiriyle yakından alakalıdır. Nefsi ıslah etmenin ve hayra ulaşmanın ilk merhalesi, nefsin ayıplarını görmektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 4.715
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...