Beşinci Risale olan Beşinci Mesele

İçerikler


  1. "Şükür etmemekliği, nimetleri tekzip ve inkâr suretinde gösterip..." Şükürsüzlüğün "inkâr" ve "tekzip" olmasını açar mısınız?

  2. "Kur’ân-ı Hakîm, nasıl ki şükrü netice-i hilkat gösteriyor. Öyle de Kur’ân-ı kebîr olan şu kâinat dahi gösteriyor ki, netice-i hilkat-i âlemin en mühimi şükürdür." İzah eder misiniz?

  3. "Lisanda kuvve-i zâika namında bir cihazla mat’ûmat adedince manevi, ince ince mizancıklar konulmuştur." cümlesini izah eder misiniz?

  4. "Demek, kâinat içinde en acip, en zengin, en garip, en şirin, en câmi, en bedî hakikat rızıktadır." cümlesini izah eder misiniz?

  5. "Rızka iştiha ve iştiyak, bir nevi şükr-ü fıtrîdir. Ve telezzüz ve zevk dahi gayr-ı şuurî bir şükürdür ki, bütün hayvanatta bu şükür vardır. Yalnız insan, dalalet ve küfürle o fıtri şükrün mahiyetini değiştiriyor, şükürden şirke giriyor." İzah eder misin?

  6. "Rızka iştiha ve iştiyak, bir nevi şükr-ü fıtridir." İzah eder misiniz; arının bal yapması veya iştah nasıl şükür oluyor?

  7. Şükrün içindeki "Mâlik-i Keriminin hadsiz lezzetli olan iltifatını" anlamak için, nimetlere bilfiil mazhar olmak mı gerekir? Külli manada şükür mesleği hangi yollardan geçer?

  8. "Şu lezzetli rızık ve nimet, kısa ve muvakkat bir lezzet-i zahiriyesiyle beraber, daimî, hakiki, hadsiz bir lezzeti ve zevki taşıyan iltifat-ı Rahmaniyi şükürle kazandırır..." İzah eder misiniz?

  9. "O dildeki kuvve-i zaika, bir nazır-ı alikadr makamından, batın fabrikasının yasakçısı..." cümlesinde "batın fabrikasının yasakçısı" ne manaya gelmektedir?

  10. "Mide tavlasının bir kapıcısı" ifadesinin izahı nasıldır; bilhassa "tavla" ne demektir?

  11. "Rızkın mahiyeti ve sair hademeleri dahi sukut ediyorlar. En yüksek makamdan en edna makama inerler." İzah eder misiniz?

  12. "Şükrün mikyası kanaattir ve iktisattır ve rızadır ve memnuniyettir. Şükürsüzlüğün mizanı hırstır ve israftır, hürmetsizliktir, haram-helal demeyip rast geleni yemektir." İzah eder misiniz?

  13. "Güya mübarek arı, kanaatından dolayı başlar üstünde uçar..." Arı da karınca gibi tüm gün çalışıyor. Çalışmak elbette hırs değil; ama arının kanaatini izah eder misiniz?

  14. "Evet, Zat-ı Akdesin alem-i zatîsi ve en azami ismi olan lafzullahtan sonra en azam ismi olan Rahman, rızka bakar. Ve rızıktaki şükürle ona yetişilir. Hem Rahman‘ın en zahir manası, Rezzak’tır." Şükrün takva ile alakasıyla birlikte izah eder misiniz?

  15. "Hem şükrün envaı var. O nevilerin en câmii ve fihriste-i umumiyesi, namazdır." cümlelerini izah eder misiniz?

  16. "Hem şükür içinde safi bir iman var; halis bir tevhit bulunur." Şükürde nasıl halis bir tevhit ve safi bir iman vardır?

  17. "Bu gibi manevi lübleri ve hülasaları ve manevi maddeleri ulvi makamlara gönderip, maddi ve tüflî (posa) ve kışrî, yani vazifesini bitiren ve lüzumsuz kalan maddeleri fuzulat olup aslına, yani anasıra inkılap etmeye gidiyor." İzah eder misiniz?

  18. "Evet, rızkın aşka layık bir sureti var. O da şükürle o suret görünür. Yoksa, ehl-i gaflet ve dalaletin rızka aşkları bir hayvanlıktır..." İzah eder misiniz?

  19. "En âlâ ve en yüksek tarik olan tarik-i ubudiyet ve mahbubiyetin dört esasından en büyük esası şükürdür." İzah eder misiniz?

Yükleniyor...