Altıncı Risale olan Altıncı Mesele
İçerikler
-
"Yirmi Sekizinci Mektup, Altıncı Risale olan Altıncı Mesele" Osmanlıca Mektubat'ta var, fakat Latincede yok. Bu risaleyi birçok neşriyat basmazken, bazılarının basması normal mi?
-
Yirmi Sekizinci Mektup, Altıncı Risale olan Altıncı Meselenin başındaki âyet-i kerimenin konu ile münasebeti nedir?
-
"Hazret-i Ali (r.a.), Vehhâbilerin ecdâdından ve ekserisi Necid sekenesinden olan Hâricîlere kılıç çekmesi ve Nehrivan'da onların hâfızlarını öldürmesi,.." hâdisesini izah edip konu hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Hanbelî mezhebinin reisi ve halk-ı Kur’ân meselesinde cihanpesendâne salâbet ve metânet sahibi bir zât olduğundan..." cümlesindeki "halk-ı Kur'an meselesi" nedir?
-
Vehhâbilerin; Alevîlere muhâlefetkârâne mezhebinden din nâmına istifade edip, bir kısım evliyânın türbelerini tahrip etmeleri konusunu açar mısınız?
-
"Şu Vehhâbi meselesinin âlem-i İslâmın an’anesi itibariyle nasıl ki üç esası var; öyle de âlem-i insâniyet itibariyle dahi üç esası vardır..." İkinci nükteyi icmalî olarak izah eder misiniz?
-
"Birinci devri vahşet ve bedevîlik devri, ikinci devri memlûkiyet devri, üçüncü devri esir devri, dördüncüsü ecir devri, beşincisi mâlikiyet ve serbestiyet devridir." Bu tespitin Vehhabiler meselesiyle alâkası nedir?
-
Malikiyet ve serbestiyet devri nedir? Bu devrin günümüzdeki hususiyetleri ve insanlığın içtimaî ve siyasî hayatına tesiri nedir?
-
"Şu bolşevizmin perdesi altındaki kıyâm-ı avâm, havâssa karşı bir kin ve bir tezyif fikrini verdiğinden, büyüklere ve havâssa âit medâr-ı şeref her şeyi kırmak için bir cesaret vermiş." Vehhabilik bu safhadan nasıl etkilenmiş? İnsanlar neden meyletmiş?
-
"Meslekler, mezhepler ne kadar bâtıl da olsalar, içinde ukde-i hayatiyesi hükmünde bir hak, bir hakikat bulunur. Eğer âsârına ve neticelerine hükmeden hak ve hakikat ise ve menfî cihetleri müsbet cihetlerine mağlûp ise, o meslek haktır" İzah eder misiniz?
-
"Her bâtıl bir mesleğin herbir ciheti bâtıl olmak lâzım olmadığı gibi, herbir hak mesleğin dahi herbir ciheti hak olmak lâzım değildir." cümlesini nasıl anlamalıyız?
-
"Nass-ı âyetle küffârın girmesini kabul etmeyen Haremeyn-i Şerifeyni, İngiliz siyasetinin, âlem-i İslâmı aldatacak bir sûrette, merkez-i siyâsiyesi hükmüne getirmesine yol verdiğinden,.." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"Zalim Allah'ın kılıcıdır; onunla intikam alır, sonra ondan intikam alır." Burada kılıç olan zalimden muhakkak bu dünyada intikam alınıyor mu? Bazı zulümlerin dünyada karşılığının olmadığını biliyoruz...
-
"Eğer esbâb-ı zâhiriye bir âyine hükmünden çıkıp nazar-ı dikkati kendisine celbetse, Tevhîd-i hakîkiye münâfi olur." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Hem, Vehhâbilik az bir fırkadır. Koca âlem-i İslâmın havz-ı kebîri içinde ya erir, ya itidâle gelir; çünkü menbâı hâriçte değil ki, âlem-i İslâmı bulandırsın. Menbâı hariçte olsaydı, çok düşündürecekti." Selefilik akımları vs artıyor gibi görünüyor?