Sekizinci Hakikat
İçerikler
-
Onuncu Söz, Sekizinci Hakikat hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Bab-ı Vaad ve Vaiddir. İsm-i Celîl ve Cemîlin cilvesidir." başlığında, İsm-i Cemîl ve Celîlin birbirleriyle münasebeti hususunda düşünceleriniz nedir? Bunlar birbirine zıt olan esmâdır; bu zıtlığın haşirle nasıl bir münasebeti vardır?
-
Alîm-i Mutlak ve Kadîr-i Mutlak ifadelerinde geçen "mutlak" kelimesi hangi manada kullanılmaktadır? Münazarat’ta, "mutlak olanların takyid olunabileceği" ifade edilmektedir?
-
"İfâ-yı vaad ise hem bize, hem her şeye, hem kendisine, hem Saltanat-ı Rububiyetine pek çok lâzımdır." Ne demektir?
-
"Hulf-ül vaad ya cehilden, ya aczden gelir." cümlesini nasıl anlamalıyız?
-
Hulfü'l-Vaad ile hulfü'l-vaid arasında fark var mı, izah eder misiniz?
-
Kur'an'da ve mukaddes kitaplarda Cenab-ı Hak ahireti vaad ediyor. O vaadinde hulfetmez. Bu nevi ifadeler, malumu ilam veya bir meselenin ispatında "devir" kabilinden değil midir?
-
"Bütün görünen şeyler ve işler sıdkına ve hakkaniyetine şehadet eden bir Zatı tekzip ediyorsun!" Her şeyin, Allah'ın sıdkına şehadetini nasıl anlayabiliriz?
-
"Nihayetsiz küçüklük içinde, nihayetsiz büyük cinayet işliyorsun." cümlesinde insan neye göre küçüktür? Hâlbuki insan, kâinatın kendisine hizmet ettiği en müstesna varlıktır.
-
Bazı ehl-i cehennemin bir dişinin dağ kadar olması, ifadesi hadis midir; nasıl anlamalıyız?
-
"Şu mevcudat Hak söyleyen sadık kelimeleri, şu hadisat-ı kâinat; doğru söyleyen natık ayetleri olan Cenâb-ı Hak vaad etmiş elbette yapacaktır." cümlesindeki mukayeseyi biraz açabilir misiniz?