"Şu Cehennem-i Suğrâ, Cehennem-i Kübrâya ait çok vezâifi, dünyada ve âlem-i berzahta görmüş ve ehâdislerle işaret edilmiştir." cümlesini misal vererek izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Küçük cehennem olan dünyanın magma tabakası, dünyanın tam merkezindedir. Tıpkı bir ocak gibi yiyecek ve içeceklerin pişirilip, kıvama gelmesinde vazifelidir. Bugün fen ilimleri magma tabakasının bu dünyaya bakan çok vazifelerinin olduğunu ifade etmektedirler.
Aynı magma tabakası, kabir ve berzah âlemi ile de alakalı olup, o âlemlerde de bazı vazifeleri görüyor. Zira büyük cehennem, vücut olarak yaratılıp hâlihazırda mevcuttur, ama sakinleri olmadığından faal değildir. Ama kabir hayatında azaba ve ateşe işaret eden ayet ve hadisler çoktur. Hâlbuki kabir ve berzah âlemi ile cehennem birbirinden çok farklı menzillerdir.
Demek kabirdeki ateş, cehennemden değil, cehennemin ileride bir menzili olacak, küçük cehennem ile tabir edilen ve dünyanın merkezinde bulunan magma tabakasından geliyor. Bir nevi cehennemin vazifesini geçici olarak bu âlemde üstleniyor ve ifa ediyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar