Su ve taam mucizelerinde neden Efendimiz mevcut bir miktar su ve taam kullanıyor? Mucize olduğuna göre, neden yoktan ortaya konmuyor, bunun hikmeti ne olabilir?
Değerli Kardeşimiz;
Burada şöyle bir incelik olduğu kanaatindeyiz; mucize dahi olsa, yine bir sebep, bir gayret istemektedir. Cenab-ı Hak bize ikramda bulunacaksa, dünyanın şartları gereği yine bir sebebe müracaat etmemizi istemektedir. Çünkü dünya darü’l-hikmettir. Normal şartlarda sebepsiz vermeyen Allah, mucize olsa dahi, yine de ufak bir sebep ve gayretin olması gerektiğini öğretmektedir. Bununla da inanmak istemeyen kişilere de böylece bahane açılmış oluyor.
"Mucize, dava-i nübüvvetin ispatı için, münkirleri ikna etmek içindir, icbar için değildir. Öyle ise, dava-i nübüvveti işitenler için, ikna edecek bir derecede mu'cize göstermek lazımdır. Sair taraflara göstermek veyahut icbar derecesinde bir bedahetle izhar etmek, Hakîm-i Zülcelâlin hikmetine münafi olduğu gibi, sırr-ı teklife dahi muhaliftir. Çünkü 'Akla kapı açmak, ihtiyarı elinden almamak' sırr-ı teklif iktiza ediyor." (Mektubat, On Dokuzuncu Mektup, Şakk-ı Kamer Ucizesine Dair)
"Şu mucize-i taamiye ve mucize-i mâiye ise, mucizeden ziyade bir keramettir; belki kerametten ziyade bir ikramdır; belki ikramdan ziyade, ihtiyaca binaen bir ziyafet-i Rahmâniyedir. Onun için, çendan dava-yı nübüvvete delildir ve mucizedir; fakat asıl maksat, ordu aç kalmış, bir çekirdekten bin batman hurmayı halk ettiği gibi, Cenâb-ı Hak, hazine-i gaybdan bir sâ' taamdan bin adama ziyafet veriyor."
"Hem susuz kalmış mücahid bir orduya, kumandan-ı azamın parmaklarından ab-ı kevser gibi su akıttırıp içiriyor." (bk. age.)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
"Şu mucize-i taamiye ve mucize-i mâiye ise, mucizeden ziyade bir keramettir; belki kerametten ziyade bir ikramdır; belki ikramdan ziyade, ihtiyaca binaen bir ziyafet-i Rahmâniyedir. Burada ki keramet bir geçiş olarak mı zikrediliyor? Yani mucize, keramet, ikram, ziyafet-i Rahmaniye... Yoksa Peygamberlerden zuhur edenler mucize olmakla beraber, olan hallere durumuna göre keramet te denilir mi? Mucize Peygamberlerden (Aleyhimüsselam) keramet velilerden izn-i İlahiyle zuhur etmiyormu?