Tefekkür nedir, nasıl yapılır? Afaki tefekkürün az, enfüsi tefekkürün çok yapılması gerekiyormuş, nasıl anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
Tefekkür; Allah’ın kainat mektebinde, isim ve sıfatlarının tecellilerini okuyup, ona göre iman ve amelde bulunmak demektir.
Her şey üstünde Allah’ın isim ve sıfatlarının nakışlarını ve tecellilerini görüp okumak ve bunları marifet ve muhabbette vasıta yapmak, tefekkürü diğer düşüncelerden ayırıyor. Yani insanın felsefi bir nazar ile kainatı incelemesi ve hayretler içinde kalması, İslam dilindeki tefekkür değildir. Tefekkür kuru bir düşünce değil; içinde marifet, muhabbet ve ibadetin de bulunduğu kapsamlı bir terimdir. Bu kıvamdaki bir tefekkür, hem imanı, hem ibadeti, hem düşünceyi, hem de ahlakı inkişaf ettirir. Risale-i Nurların bütün parçaları, tefekkürün somut bir şekli gibidir. Soyut olarak tefekkürü anlayamayanlar, somut olarak Risale-i Nurlara bakabilirler.
Bu zaviyedeki bir tefekkürde, ister enfüsi ister afaki olsun, derinleşmek ve genelleşmekte bir sakınca yoktur. Sakıncalı olan afaki tefekkür, bu açıdan yani; Allah’ın isim ve sıfatlarını okumak noktasından meseleye bakamayanlar içindir. Yoksa Üstad Yedinci Şua'da afaki tefekkürü alabildiğine geniş ve derin tutmuştur. Risale-i Nurların bakış tarzını yakalamış birisi için, afaki tefekkürde derinleşmekte bir sakınca yoktur.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar