Üstad, Risalelerde, bulunan Firavun cesedinden bahsediyor mu?
Değerli Kardeşimiz;
Üstad Hazretleri bu konu hakkında şunları söylüyor:
"Meselâ, فَالْيَوْمَ نُنَجِّيكَ بِبَدَنِكَ [“Bugün senin cesedini kurtaracağız.” (Yunus, 10/92)] gark olan Firavuna der: 'Bugün senin gark olan cesedine necat vereceğim.' ünvanıyla, umum Firavunların, tenasuh fikrine binaen, cenazelerini mumyalamakla maziden alıp müstakbeldeki ensâl-i âtiyenin temâşâgâhına göndermek olan mevt-âlûd, ibretnümâ bir düstur-u hayatiyelerini ifade etmekle beraber, şu asr-ı ahirde, o gark olan Firavunun aynı cesedi olarak keşfolunan bir beden, o mahall-i gark denizinden sahile atıldığı gibi, zamanın denizinden asırların mevceleri üstünde şu asır sahiline atılacağını, mucizâne bir işaret i gaybiyyeyi bir lem’a-i i’cazı ve bu tek kelime bir mucize olduğunu ifade eder." (Sözler, Yirmi Beşinci Söz, Birinci Şule İkinci Şua, Beşinci Lem'a.)
Londra'daki British Museum'da korunan cesedin, Firavun'a ait olduğu genel bir kanaattir. Elbette bu genel kanaate katılmayan farklı düşünceler de olabilir. Böyle düşüncelerin bulunması genel kanaate zarar vermez. Devrin her döneminde böyle ihtilaflar bulunabilir. Nitekim ayette asıl verilen mesaj; materyalist olan Firavun'un ahiret hayatını inkâr manasına gelen mumyalama âdetine işarettir.
Yani eski Mısır inancında ölenler tenasuh, yani ruh göçü ile tekrar hayata döneceklerini zannettikleri için, değerli eşyalarını ve cesetlerini mumyalatıyorlar. Mumyalama işi de sonraki nesillere bir intikal vasıtasıdır. Yani o dönem ve inançları hakkında mumyalama âdeti, gelecek nesle önemli bir ibret levhası hükmündedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar