"Ve حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ de, yüksel." ayet-i kerimenin manası ve konuyla münasebeti hususunda bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Ayet-i kerimenin manası şöyledir:

“... Allah bize yeter. O ne güzel Vekil’dir.” (Âl-i İmrân, 3/173)

Sonsuz aczimize, fakrımıza ve noksanlığımıza, nihayetsiz kudretiyle ve merhametiyle yardım eden Allah, her hususta bize kâfidir. Onun mahluklarından hiçbiri, kendi başına bizim imdadımıza koşamaz, bize yardım edemez. O halde, irademizi doğru kullandıktan sonra, Allah’a tevekkül etmeliyiz. İrademiz dışındaki hâdiselerde de onun rahmet ve hikmetine güvenmeli, sabretmeli ve şükretmeliyiz.

Bizi yokluk karanlıklarından kurtarıp var eden, ana rahminde nice safhalardan rahmetiyle geçirip bütün organlarımızı ve duygularımızı en güzel şekilde tanzim eden Rabbimiz, o karanlık âlemde bizim vekilimiz olarak her işimizi hikmetle yaptığı gibi, bu dünyada da sonsuz rahmetiyle bize muamele etmektedir. Orada vekilimiz o olduğu gibi, bu dünyada da kabir âleminde de mahşer meydanında da vekilimiz yine O’dur. Biz üzerimize düşen vazifeyi yaptıktan sonra Üstadımızın şu ikazını dinlemek ve aynen tatbik etmek durumundayız:

"Rububiyetine karışmamalı. Tedbiri ona bırakmalı. Hikmetine itimat etmeli, rahmetini ittiham etmemeli.”(1)

1) bk. Sözler, Yirmi Üçüncü Söz, Birinci Mebhas.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

serdar
Merhaba; şu ifadedeki cümle çok dikkat çekici ve anlamlı, ancak izaha muhtaç: "Rububiyetine karışmamalı. Tedbiri ona bırakmalı." Buradaki " Tedbiri ona bırakmalı." : günlük hayatımızda kendimizi birçok tedbirler almak zorunda hissediyoruz, buna rağmen olaylar istediğimiz gibi olmuyor ve gelişmiyor.. Üstadın ifade ettiği gibi semeresiz, neticesiz kalıyor! Bu bağlamda Tedbiri ona bırakmak çok rahatlatıcı ve Hasbunallahü ve nimel vekil bağlamında insan-ı mümine ferah ve inşirah verici, sürur ve sevinç sağlayıcı olurdu. Bunu doğru mu anladım acaba? Selam ve duayla
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Güzel bir tespit. Allah razı olsun.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...