"Kâinatın bir güzel takvimi olmak" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu, "Yirmi Üçüncü Söz" başta zikredilen ayet-i kerimelerin manevi bir tefsiridir. İlk ayette; “Biz insanı ahsen-i takvimde yarattık.” buyurulmuştur. Dersin tamamından anlaşılacağı gibi ahsen-i takvim “insanın diğer varlıklardan çok daha üstün bir istidada sahip bulunması, bütün ilahi isimlere ayna olması, Allah’ın rububiyetine karşı ubudiyet vazifesini en mükemmel ve en cami’ bir şekilde yerine getirebilmesi” gibi ulvi manaların tümünü ifade eder.

İşte, "kâinatın güzel bir takvimi olmak", ayette haber verilen bu üstün yaratılışın muktezasını yerine getirmek demektir. Bunun en güzel şekli de külli duada bulunmaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

drerkan
""Kezâ, “Ne yere, ne de göğe sığmadım; Ben bir mü’min kulumun kalbine sığdım” meâlindeki hadisin sırrıyla, yani, bütün kâinatta tecellî eden İlâhî isimlerin bütün tecellilerine insanın câmi bir mazhar olması sırrıyla, kâinata sığmayan bir nimeti bana bağışlayarak beni isimlerinin tecellilerini içine alan bir ayna yapan Zât bana yeter." "" Lem'alar | Yirmi Dokuzuncu Lem'a | Beşinci Bab
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mustafa kayapalı
Risalede" kainatın güzel bir takvimi olursun." deniyor. "Ahsen-i takvime ulaşırsın." denmiyor. Bunun başka bir manası olması gerekir gibi geliyor.Ahsen-i takvimin Kainatla ilgisi yok gibi.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Kullanıcı

Kâinatın güzel bir takvimi ile ahseni takvim aynı olsa gerektir. Zira ahseni takvim demek, kâinatın bütün içindeki varlıklara kıyasla ahsen sıfatını kazanmıştır. Bu yaratılışın güzelliğinden de halife-i arz ünvanını alıp, yani birçok şey insanın hizmetine sunulmuştur, diye düşünüyorum. 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...