33. Söz - Dördüncü Bölüm

Altıncı Pencere’ye konu olan âyetin yeri ve tefsiri ile beraber; Vücub ve vahdete işaret etmesi ile İsm-i azamı göstermesi kısaca ne anlama gelmektedir?

"Bütün hayvanî cesetlerde kemâl-i hikmetle nefislerini, ruhlarını yerleştirmek, türlü türlü cihazatla kemâl-i intizamla teslih etmek,.." devamıyla izah eder misiniz?

“Hem nasıl bütün kalblere, insan ise her nevi ulûm ve hakikatleri bildiren, hayvan ise her nevi hâcetlerinin tedarikini öğreten bütün ilhâmât-ı gaybiye” nedir, nasıl anlaşılmalıdır?

“Zâhirî ve bâtınî bütün duyguların ayrı ayrı âlemlere herbiri birer anahtar olmaları” ne demektir, izah eder misiniz?

"Şu kâinat yüzünde serpilen masnuatın kemâl-i intizamları ve kemâl-i mevzuniyetleri ve kemâl-i ziynetleri ve icadlarının suhuleti ve birbirine benzemeleri ve bir tek fıtrat izhar etmeleri,.." devamıyla izah eder misiniz?

“İşte, bu dört yolla büyük bir pencere marifetullaha açılır ve büyük bir mikyasta, bir Sâni-i Hakîmi akla gösterir.” Üstadımızın ifade ettiği dört yol nelerdir?

"Ervâh-ı neyyire ashabı olan enbiyalar" , "Kulûb-u münevvere aktâbı olan evliyalar" , "Ukul-u nuraniye erbabı olan asfiyalar" ifadeleri ile Sekizinci Pencere'yi izah eder misiniz?

Dokuzuncu Penceredeki "İbadet" ve "Ubudiyet" arasında bir fark var mıdır?

Kâinatta ibadât-ı umumiyye sonsuzdur. Ancak muazzez üstadımız bu Pencere’de küllîsinden cüzîsine doğru geniş ve şümullü bir tasnif yapmaktadır. Bu tasnifi esas alarak bu meselenin izahını istirham ediyoruz?

Otuz Üçüncü Söz'ün, Onuncu Penceresini ilgili âyetlerle izah eder misiniz?

Kâinattaki mevcudatın ortak paydaları hükmünde olan “Teavün”, “Tecavüb”, “Tesanüd” tabirlerini mânâları ile birlikte bu üç özellik nazara alınarak Onuncu Pencere’yi biraz daha açar mısınız?

Açıklayan: Prof. Dr. Alaaddin Başar
Program Adı: Sorularla Sözler

İndirme Linkleri
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...