"Yeknesak istirahat döşeğindeki hayat, hayr-ı mahz olan vücuttan ziyade, şerr-i mahz olan ademe yakındır ve ona gider." cümlesini açıklar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Vücud yani varlık sırf hayırdır. Bir taşın bile var olması olmamasından hayırlıdır.

Bunun zıddı olan adem, yani yokluk ise, her hayrı ve güzelliği yok ettiği cihetle şerr-i mahzdır.

Yeknesak yani sabit duran ve hareket etmeyen bir vasıta yol kat edemez.

Onun için Allah, insanı sürekli bela ve musibetler ile terbiye ve tezkiye ediyor, tembel bırakmıyor, yeknesaklıktan kurtarıyor. İnsanın terakki etmesi ve manen kemale ermesi için, hayatının mücahede ve mücadele ile hareket etmesi gerekir. Hareketsizlik, adem, yani yokluk hükmündedir, mücadele ve hareket ise vücut hükmündedir.

İman etmek vücud, etmemek ademdir. İbadet etmek de vücuttur, etmemek ise ademdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

mustafa kayapalı
Allah, insanı her nimeti zıddıyla bilebilecek şekilde yaratmış. en büyük nimet olan hayatı zıddı olan ölümle bilme durumu olmadığı için ölüme(ademe) yakın olan ve ölümü hatırlatan musibet ve hastalıklarla aslında hayat nimetinin farkına vardırıyor.Hastalık ve musibetlerle adeta hayattan muvakkat olarak koparıyor.Afiyet ve şifa ile tekrar aktif hayata döndürmekle hayatı fark ettiriyor. Ölümcül bir hastalıktan şifa bulan veya uzun süre hapis yatıp hürriyete kavuşan bir insanın hayata bakışının değişmesi buna misal olabilir.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
abdussamet-

İstirahat döşeğindeki hayat hayırlı değil mi, veya burdan kasıt nedir izah eser misiniz

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

Evinde oturan bir adam gezip dolaşan bir adama göre çok şeyler kaybediyor demektir. Mesela gezip dolaşan bir adam sürekli yeni şeyler görür yeni manzaraları seyreder yeni lezzet ve tatları tadar. Bu durumda hareket etmek durmaktan daha hayırlı daha bereketli oluyor demektir.

Burada istirahat kavramı durağanlığı ve ataleti temsil ediyor. Yoksa yorulan bir insanın istirahat etmesini ya da işlerini kolay bir şekilde görmek istemesi anlamına gelmiyor. Konfor, yorulduktan sonra istirahat ve işleri kolaylaştırmak atalet ve tekdüzeliği ifade etmiyor.

Hep aynı seviyede hep aynı yaşam biçiminde olmakta bir yeknesaklıktır. Bu yüzden Allah insanı hareket ettirmek ve aksiyona sokmak için bir takım zorlukları, hastalıkları, belaları musallat ediyor ki sürekli gelişip terakki edebilsin.

Hayatında hiç musibet, bela ve hastalık görmemiş insan tecrübe, sabır ve metanet açısından noksan ve zayıf bir durumda demektir. Bu da hayırdan çok şerre yakın bir durum oluyor.

Rahatlıktan kast edilen şey tembellik ve yeknesak bir hayat düzeni ise bu İslam açısından caiz değildir. Mümin sürekli üretmek ve mücadele ile mükelleftir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...