"Zahiren lezzetsiz görünen nimetler" nelerdir? Lezzet nasıl iktisat ile ortaya çıkıyor?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Evet, iktisat hem bir şükr-ü manevi hem nimetlerdeki rahmet-i İlâhiyeye karşı bir hürmet hem kat'î bir surette sebeb-i bereket hem bedene perhiz gibi bir medar-ı sıhhat hem manevi dilencilik zilletinden kurtaracak bir sebeb-i izzet hem nimet içindeki lezzeti hissetmesine ve zahiren lezzetsiz görünen nimetlerdeki lezzeti tatmasına kuvvetli bir sebeptir. İsraf ise, mezkûr hikmetlere muhalif olduğundan, vahîm neticeleri vardır." (Lem'alar, 19. Lem'a: İktisat Risalesi)

Az olan ve nadiren faydalanılan şeyler, kıymetli ve lezzetli olur. İsraf ve lüks içinde yüzen insanlar, nimetin kıymetini takdir edemezler, yediklerinden gereği gibi lezzet alamazlar.

Nimeti ölçülü ve iktisatlı bir şekilde sarf eden insanlarda, ülfet ve bıkkınlık hissiyatı oluşmadığı için, sanki nimeti ilk defa tadıyor gibi, sürekli bir lezzet alırlar. Bu da insanlara lezzet noktasından bir zindelik ve tazelik veriyor. Oruçlu bir insanın ekmeğin o muhteşem kokusunu hissetmesi, iftarda iştahla yiyip büyük bir lezzet alması gibi, bir nevi perhiz hükmünde olan iktisat da nimetlerin kıymetini idrak ettiriyor ve lezzetini artırıyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 10.183
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...