"Zâhiren lezzetsiz görünen nimetler" nelerdir? Lezzet nasıl iktisat ile ortaya çıkıyor?
Değerli Kardeşimiz;
"Evet, iktisat hem bir şükr-ü mânevî, hem nimetlerdeki rahmet-i İlâhiyeye karşı bir hürmet, hem kat'î bir surette sebeb-i bereket, hem bedene perhiz gibi bir medar-ı sıhhat, hem mânevî dilencilik zilletinden kurtaracak bir sebeb-i izzet, hem nimet içindeki lezzeti hissetmesine ve zâhiren lezzetsiz görünen nimetlerdeki lezzeti tatmasına kuvvetli bir sebeptir. İsraf ise, mezkûr hikmetlere muhalif olduğundan, vahîm neticeleri vardır."(1)
Az olan ve nadiren faydalanılan şeyler, kıymetli ve lezzetli olur. İsraf ve lüks içinde yüzen insanlar, nimetin kıymetini takdir edemezler, yediklerinden gereği gibi lezzet alamazlar.
Nimeti ölçülü ve iktisatlı bir şekilde sarf eden insanlarda, ülfet ve bıkkınlık hissiyatı oluşmadığı için, sanki nimeti ilk defa tadıyor gibi, sürekli bir lezzet alırlar. Bu da insanlara lezzet noktasından bir zindelik ve tazelik veriyor. Oruçlu bir insanın ekmeğin o muhteşem kokusunu hissetmesi, iftarda iştahla yiyip büyük bir lezzet alması gibi, bir nevi perhiz hükmünde olan iktisat da nimetlerin kıymetini idrak ettiriyor ve lezzetini artırıyor.
(1) bk. Lem'alar, On Dokuzuncu Lem'a (İktisat Risalesi)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü