Zerrelerin "Muntazam tavırdan tavra, tabakadan tabakaya, gitgide, hedef-i maksadından ayrılmayarak" işlemesini izah edip, şematik olarak gösterir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"İşte, böyle muntazam tavırdan tavra, tabakadan tabakaya, gitgide, hedef-i maksadından ayrılmayarak, ta makam-ı layıkına, mesela Tevfik’in gözbebeğine emr-i Rabbânî ile girer, oturur, çalışır." (Yirmi Dokuzuncu Söz, İkinci Maksat, İkinci Esas, Onuncu Medar)
Cenab-ı Hak bütün kâinatta muazzam sanatlar ve tecelliler icra etmektedir. En küçük yapı olan zerreyi hareketlendirerek ve başkalarıyla bir araya getirerek üst yapılar inşa eder. Onları da başkalarıyla bir araya getirerek daha üst yapılar yaratır. Gitgide müstakil bir hayat sahibi yapıncaya kadar devam ettirir. Bütün varlıklarda özellikle hayat sahibi olanlarda, bu karmaşık tecelliyi görebiliyoruz. Bu da Allah'ın sonsuz azametini gözlere ve akıllara gösteren muazzam bir tecellidir.
Biyoloji kitaplarında bu konuda genişçe bilgiler mevcuttur. Bir örnek olması açısından aşağıdaki yazı ve şemaları buraya almayı faydalı gördük. Bütün canlılarda çok mükemmel bir organizasyon görülür. Organizasyon, ahenkli bir işleyiş için yapıların en mükemmel şekilde düzenlenmesidir. Bir başka deyişle, küçük birimlerin birleştirilerek, daha büyük yapıların meydana getirilmesi ve bunların arkasında sistemli bir işbirliğinin tesis edilmiş olmasıdır. Ağaç misali ile inceleyebiliriz:
Çok hücreli canlılarda; atomlar molekülleri, moleküller organelleri, organeller hücreleri, hücreler dokuları, dokular organları, organlar sistemleri, sistemler de organizmanın oluşmasına vesile olur. Fare görseli ile inceleyebiliriz:
Bu durum gösteriyor ki kâinatta her bir iş ve faaliyet sonsuz bir ilim, irade ve kudreti gerektirmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü