"Ecram-ı ulviyeye dikkat edilirse, tabakaları arasında muhalefet görünür. Evet, yeni teşekküle ve in’ikada başlamış milyarlarca yıldız..." Dördüncü mukaddemeyi izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Dördüncü Mukaddeme: Ecram-ı ulviyeye dikkat edilirse, tabakaları arasında muhalefet görünür. Evet, yeni teşekküle ve in’ikada başlamış milyarlarca yıldızlardan ibaret Kehkeşan ile anılan tabaka-i esîriye, sabit yıldızların tabakasına muhalifdir. Bu da manzume-i şemsiyenin tabakasına ve hâkezâ; yedi tabakaya kadar birbirine muhalif tabakalar vardır."(1)
Feza boşluğuna çıplak gözle bakıldığında bile, fezanın tek tip bir yapıya sahip olmadığı, birbirinden farklı tabakalardan meydana geldiği müşahede ediliyor.
Kehkeşan yani Samanyolu galaksisi diğer galaksilerden farklı bir yapıya sahip iken, Güneş sistemi ile diğer galaksiler de farklı bir yapıya sahiptirler. Bu da sema tabakasının birçok tabakadan müteşekkil olduğunun bir ispatı ve delili oluyor.
Astronomide feza içerisindeki bazı yıldızlar, "sabit yıldızlar" olarak adlandırılırlar. Astronomiye göre sabit yıldızlar, dünyamıza göre, bağlı oldukları bir yıldızın etrafında dönmedikleri için, sabittirler. Onlar da bu hususiyetleri ile farklı bir tabaka oluyorlar.
Hülasa; nasıl dünya yedi kıtadan, atmosfer yedi katmandan teşekkül ediyor ve hepsi birbirine muhalif bir yapıya sahip ise, sema da Kur’an’ın ifadesi ile yedi tabakadan meydana gelmektedir. Bu yedi tabaka da kendi aralarında farklı farklı hususiyetlere sahip tabakalara ayrılmaktadır.
(1) bk. İşaratü'l-İ'caz, Bakara Suresi 29. Ayetin Tefsiri.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü