Zübeyir Gündüzalp Ağabeye atfedilen "10 sayfa okuyan kendini muhafaza eder, 15 sayfa okuyan şevke gelir, 20 sayfa okuyan hizmet eder." İfadesini nasıl anlayabiliriz?

Soru Detayı

- Ben külliyatı 8 kere bitirdim ve artık başka kitaplarda okumak istiyorum.
- Artık Risale i Nuru 10 sayfa okusam diğer kitaplara biraz daha ağırlık versem 20 sayfa okumadığım için hizmet edemez miyim?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Merhum Zübeyir Gündüzalp Ağabeyimizin hizmetteki ağırlığını ve ciddiyetini herkes takdir eder. Bu nedenle onun verdiği bazı güzel kaide ve kurallar Nur talebelerine bir rehber hükmündedir.

İşte bu kural ve kaidelerin birisi de bu soruda geçen “10 sayfa okuyan kendini korur, 15 sayfa okuyan şevke gelir, 20 sayfa okuyan hizmet eder” cümlesidir.

Bu ifade bütün hizmet hayatımız için geçerli olsa da daha çok ilk başlama aşamasında olanlara hitap ettiğini tahmin ediyoruz. Risaleleri güzel okuyup hazmettikten ve bunu bir dava olarak kabul ettikten sonra artık davaya veya ilme faydalı olacak eserleri de tetebbu etmenin yanlış olmadığını bilmek lazımdır. Tabi ki bu risaleleri okumayı bırakmak zamanının geldiği anlamında kabul edilmemelidir. Risaleler her zaman ve her demde bizim için okunması zaruri olan ve davanın kayyumu hükmünde kabul edilmelidir.

Zaten siz tümden bırakmayıp sekiz defa külliyatı okuduktan sonra, okuduğunuz Risaleleri 10 sayfaya indirmiş ve diğer kitapları da yardımcı eser olarak okuyorsunuz. Bunda hizmete ihanet veya davaya muhalefet gibi bir durumun olmadığı kanaatteyiz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 718
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Salimbdk

Risale nur yanında okunmasını tavsiye ettiğiniz neler vardır fıkıh ve siyer dışında 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Herkes ihtiyaç duyduğu şeyi okuyabilir. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
karolin

“10 sayfa okuyan kendini korur, 15 sayfa okuyan şevke gelir, 20 sayfa okuyan hizmet eder. "

10 sayısı, 15 ten ve 15 ise 20 den küçüktür.

Yoksa birebir bu sayılara tabi olmanın bu sayıların belirttiği hakikatlere uygun olacağını belirtmenin doğru olmadığını düşünüyorum. 

Belki Zübeyir abi şunu kastetmiş olabilir:Az okuyan kendini korur, daha çok okuyan şevke gelir, daha daha çok okuyan hizmet eder. " Böyle düşününce güzel olur. 

Belki sayı vermek şevke getirmek için olabilir ama yine de, Zübeyir abinin bu düşüncesi, direkt Risale-i Nurun bir cümlesi değildir. Neticede Üstad dahi, kendi düşüncesi için mihenge vurmadan almayınız diyor.

Dolayısıyla yine de şahsî bir görüş olabilir. 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...