"Zuhr zamanındaki o zaman..." Açıklar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Zuhr namazının anlatıldığı bölümde cümle çok uzun olduğundan anlaşılmasında belki bir zorluk olabilir. Bu kısmı maddeler halinde vermemiz anlaşılmasını kolaylaştıracaktır.

Zuhr zamanının özellikleri:

· Gündüzün kemâli ve zevale meyli vaktidir.

· Yevmî işlerin tekemmül zamanıdır.

(Bu şıkkı ve bir sonraki şıkkı, günümüzün mesai anlayışıyla tam fehmedemeyiz. Mesainin, imsak ile başladığını, sabah namazından sonra kerahet vaktinde yatılmayıp işe başlandığını düşündüğümüzde, öğleye kadar çok iş yapıldığını ve istirahat zamanının geldiğini daha iyi anlarız.)

· Meşguliyetin tazyikinden muvakkat bir istirahat zamanıdır.

· Fâni dünyanın bekasız ve ağır işlerinin verdiği gaflet ve sersemlikten ruhun teneffüse ihtiyaç vakti.

· İn’âmât-ı İlâhîyenin tezahür ettiği bir andır.

(İn’am; nimetin verilmesi, ikram edilmesi demektir. İmsakla başlayan uzun bir mesai sonrası elde edilen bütün nimetler ve kazançlar Allah’ın in’amı ve ihsanıdır. Bunları düşünüp şükrederek önle namazını kılmak ruh için büyük bir sürur kaynağıdır.)

İşte ruh-u beşer:

· O tazyikten kurtulmak,

· O gafletten sıyrılmak,

· O mânasız ve bekasız şeylerden çıkmak için Kayyûm-u Bâkî olan Mün’im-i Hakikî’nin dergâhına gidip el bağlar ve zuhr namazına durur.

Zuhr namazının mânası:

· Allah Teâlâ’nın o gün içindeki yekûn nimetlerine karşı bir şükür ve bir hamddır.

· Cenâb-ı Hak’tan istiane etmek, yani yardım dilemektir.

· Cenâb-ı Hak’ın celâl ve azametine karşı rükû ile âczini izhar etmektir.

· Cenâb-ı Hak’ın kemâl-i bîzevâline ve cemâl-i bîmisâline karşı secde edip hayret, muhabbet ve mahviyetini ilan etmektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Yazar:
Kategorileri:
Okunma sayısı : 5.506
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

karolin

Dünyanın işleri bekasız, gafletli, manasız deniyor ama o işler aile geçiminin temelidir. Hem o işler helal dairede olduğu müddetçe sevaplı ve ahirete de bakar.Hem namaz kılan biri için ibadet hükmündedir. Neden gafletli, manasız, bekasız denilmiştir?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

Allah’ı ve ahireti unutturup gaflete sebebiyet veren her şey her iş manasız ve bekasızdır. Burada ibadetler yapıldıktan sonra meşru ve helal dairede rızkın aranmasına manasız ve bekasız denilmiyor ibadeti terk edip külliyen dünyaya dalıp kalbini ve ruhunu dünyalık şeylere kaptıranlar açısından manasız ve bekasız deniliyor.

Aynı koyunu Allah adına kesince helal başkası adına kesince haram olması gibi dünyada aynı koyun gibi Allah adına yaşanır helal dairede kalınırsa manalı ve bekalı olurken aksi durumda ise manasız ve bekasız oluyor.

Adam öğle vaktine kadar inşaatta kum çakıl taşır rızkı için ama öğle namazını kılmaz bu çalışma manasız ve bekasız olur sadece dünyada karnını doyurmaya yarar. Oysa aynı adam aynı işinde namaz kılmış olsa idi o işi manalı ve bekalı bir şekle girmiş olacaktı. Üstadımız bu inceliğe işaret ediyor.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...