Allah'ın, seyyaratı meleklerine tayyare yapmasının, haşirle ne gibi bir alâkası vardır?
Cevap
Değerli Kardeşimiz;
Burada Allah’ın rububiyet ve hâkimiyetinin, âhiret âleminin vukuuna bir delil olduğu izah ediliyor. Yani; Allah’ın sonsuz rububiyet ve hâkimiyeti, âhiretin varlığını ispat eden mühim iki esastır. Şu geçici dünyada ve kâinatın tamamında mükemmel tecellisi görünen rububiyet ve hâkimiyet, elbette daimî ve ebedî bir şekilde tecellî etmek isterler. Bu da ancak ebedî bir âlemin kurulması ile mümkündür.
Üstad, önce Allah’ın rububiyet ve hâkimiyetinin kâinattaki eserlerini ve sanatlarını gösteriyor, sonra da âhiretin varlığını ispat ediyor.
Allah’ın o koca galaksileri meleklere binek ve tayyare yapması ise; rububiyet ve hâkimiyetin bir tecellisi ve bir eseridir. Dünyamızdan milyonlarca kat daha büyük olan gezegenlerin meleklere basit bir binek olmasıyla, Allah’ın rububiyet ve hâkimiyetinin ne kadar azametli ve haşmetli olduğu nazara veriliyor. Böyle bir rububiyet ve hâkimiyet elbette geçici dünya ile iktifa etmez, daimî ve ebedî bir âlemin vücudunu gerektirir.Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yazar:
Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.162
Yorumlar
"Dünyamızdan milyonlarca kat daha büyük olan gezegenlerin meleklere basit bir binek olmasıyla, Allah’ın rububiyet ve hâkimiyetinin ne kadar azametli ve haşmetli olduğu nazara veriliyor. "
Gezegenlere müekkel meleğin olması yada onlara binek olması Allahın rububiyetinin yada hakimiyetinin haşmetli olmasıyla nasıl açıklanabilir? Gezegenlere müekkel melek olmasa da yine Allahın hakimiyeti veya rububiyeti haşmetlidirki? Burada değişen nedir?