"Arz, takvâ üzerine tesis edilmiş bir mescid hükmündedir." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Kuvve-i şeheviye ile arzda fesat hasıl olur; kuvve-i gazabiyenin tecavüzüyle katl ve kıtale mahal olur. Halbuki arz, takvâ üzerine tesis edilmiş bir mescid hükmündedir. وَ ise, fesat ile sefk gibi iki rezileyi birbirlerine atf ve cem eder. Çünkü fesat, sefk-i dimâya sebeptir."(1)

Dünyadaki her varlık Allah’ın emrine tam itaat ederken, insanlar şehvet ve öfkesine mağlup düşüp bu itaat zincirini kırıyorlar. Halbuki Allah insanı dünyaya iman ve itaat etmesi için göndermiştir.

İnsan iman ve itaati, yani takvayı terk ederse o zaman hem yaratılış maksadına hem de dünyanın inşa edilme gayesine ihanet etmiş oluyor. Bu da dünyanın harap edilmesinin sebebi olur.

Kıyametin kopmasının sebeplerinden birisi de insanların azgınlaşıp küfür ve gaflete girmeleridir.

“Ben cinleri ve insanları, sırf beni tanıyıp yalnız bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 51/56)

Bu ayetin mana-yı muhalifi ise şöyledir: "Beni tanımayanları, Bana ibadet etmeyenleri yaşatmam ve dünyayı onlara beşik ve ev yapmam." Demek ki, dünyanın devamı insanların takva ve ibadetine bağlı kılınmıştır.

(1) bk. İşaratü'l-İ'caz, Bakara Sûresi 30. Âyetin Tefsiri.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.971
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...