"Az bir kısım Hanefî uleması da لاَمَهْدِىَّ اِلاَّ عِيسٰى demişler." İsa’dan başka mehdi yoktur ifadesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Mehdî hakkında Şiîlerin 'On iki imamdan birisi hayatta iken gizlenmiş, âhir zamanda çıkacak.' demelerine mukàbil, Ehl-i Sünnetin bir kısmı 'İmam-ı Muntazır akîdesi bâtıldır.' demişler. Az bir kısım Hanefî uleması da لاَمَهْدِىَّ اِلاَّ عِيسٰى demişler. Bunda hem Denizli’deki ehl-i vukufun bir kısmı, hem makam-ı iddia yanlış mânâ vermişler. Her asırda mehdî mânâsına ümmetin fıtrî bir ihtiyacına binaen beklemişler. Ve birkaç vecihte, rivayetlerin delâletiyle birkaç mehdi, belki her asırda bir nevi mehdî sâdât-ı Ehl-i Beytten geleceği ümmetçe kabul edilmiş. Buna hatâ diyen birkaç cihette yanlış eder."(1)
Üstad Hazretleri, bir kısım Hanefi âlimlerinin "Mehdi ile İsa (as) aynıdır" fikrini kabul etmiyor; ikisinin farklı olduğunu beyan ediyor.
Her asırda büyük mehdi-misal zatlar geldiği gibi, ahir zamanda da mehdi-i a’zam gelecek ve en büyük bir tecdid hareketinde bulunacaktır.
Ahir zamanda gelecek Mehdi-i A’zam, Habib-i Kibriya Efendimiz (asm.)’ın evladından bir zattır. Nitekim bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: “Mehdi benim neslimdendir. Fatıma’nın evlatlarındandır.” (Ebu Davud, Mehdî, 1; İbn Mace, Fiten, 34)
Ahir zaman fitnesinin en dehşetli olduğu bir zamanda ümmetin imdadına koşacak ve onların hidayetlerine vesile olacaktır. Bu hususta pek çok hadis-i şerif vardır. Ahir zamanda gelecek Hz. Mehdi ile Hz. İsa’yı bir kabul etmek hem büyük bir hata, hem de itikadî yönden büyük bir tehlikedir. Hakikatte Mehdi olmayan bir mürşide Mehdi demenin şer’an bir mahzuru yoktur; ama Hz. İsa (as.) meselesi böyle değildir. Peygamber olan bir zâtın peygamberliğini inkâr veya peygamber olmayan bir kimseye peygamberlik izafe etmek insanın itikadına büyük zarar verir.
Şu hâlde Mehdi’nin anne ve babası bellidir. Yani Mehdi babasız dünyaya gelecek değildir. Annesi de Hz. Meryem değildir. Buna rağmen, bazı kimselerin böyle büyük bir yanlışa ve büyük bir tehlikeye nasıl düştüklerini anlamak mümkün değildir.
Hz. İsa (as.), Hıristiyanlığın ıstıfasında yani safiyete erişmesinde, teslisten kurtulup tevhide ulaşmasında vazife görecektir. Onun için Hz. İsa’yı İslam âleminde değil, Hıristiyan âleminde aramak gerekir. Ahmed Ziyaeddin Gümüşhanevî Hazretleri, “Hz. İsa’nın Hıristiyan ruhanîleri arasında bir âlim olarak faaliyet göstereceğini” ifade eder.
Bir İslâm ülkesinde irşad vazifesi, Resul-i Ekrem Efendimiz (asm.)’ın varisleri olan müçtehid, mürşid ve âlimlere aittir. Hz. Mehdi de irşad vazifesini İslam âleminde devam ettirecektir.
(1) bk. Şualar, On Dördüncü Şua, Hata-Savab cetveli.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Hz.Mehdi ye bakan İsa A.S. a bakmış olur.. Yorumun yazıldığı tarih itibari ile merhamet etmediği kavim, şans vermediği topluluk kalmayan Mehdi A.S. ı tanıyamadan İsa A.S. ın vazifelerinin sonuçlarıyla muhatap olunacaktır.. Ne kadar dayanılabilinirse artık...