On Dördüncü Şua
İçerikler
-
"Üç vech ile kanunsuz" , "üç büyük mahkeme" , "üç ehl-i vukuf" ve "üç sene" ifadelerindeki üçlerin tevafukunu açar mısınız?
-
"Hapsin haricinde hapisten çok ziyade azap çektim." cümlesini nasıl anlayabiliriz?
-
"Hem Kur’ân bizi siyasetten şiddetle men etmiş." Sözünü nasıl anlamalıyız? Hangi ayetler siyaseti yasaklıyor?
-
"Tokada ve belâya müstehak ve küfr-ü mutlaka düşmüş bir iki dinsize müteallik, yedi sekiz çoluk çocuk, hasta, ihtiyar, mâsumlar bulunur..." İzah eder misiniz?
-
"Bu vatana yüz otuz büyük faidesini ve hasenesini vehham ehl-i gafletin sathî nazarlarında kusurlu tevehhüm edilen iki üç risalenin mevhum zararları çürütemez." İzah eder misiniz?
-
"Üç sene yakınında konuşan radyoyu üç defadan başka dinlemeyen..." Üstad, hangi sebepten dolayı radyoyu üç defa dinlemiş olabilir?
-
"Hürriyet-i fikir ve serbestiyet-i vicdan düsturu ile Risale-i Nur'un bir kısım şakirdleri; idareye dokunmamak şartıyla rejim ve usûlünüzü ilmen kabul etmezse..." İzah eder misiniz?
-
"'Dinsiz bir millet yaşayamaz.' dünyaca bir umumî düsturdur." Pek çok dinsiz varken, umumi düstur denilmesini nasıl anlayacağız?
-
"Kur’ân’a dayanan Risale-i Nur ile mübareze etmeyiniz. O mağlûp olmaz, bu memlekete yazık olur." İslam'ın kendisi değil ama İslam ülkelerinin hali içler acısı, ne dersiniz?
-
"Nur’un talebesi olmayan ve yanında yalnız âdi bir mektubumuz bulunan Eğirdir’li bir adamın bir jandarma çavuşu ile..." Üstad burada mektubu için neden âdi ifadesini kullanıyor?
-
"Hem bir şeyi reddetmek ayrıdır ve ilmen kabul etmemek veya amel etmemek bütün bütün ayrıdır." İzah eder misiniz? Bunlar arasında fark var mı?
-
"Yazılan iki âyetin tefsirinden başka ilişmemesi ve Denizli ve Ankara ehl-i vukufu on beş sehivden başka ilişmemesiyle..." İki ayet hangisidir, neden kanuna uygun değil? 15 sehiv neler olabilir?
-
"Onun dostluğu taassubuyla o gaybî ihbarı ve mânâyı resmiyete koymamayı..." Burada bahsedilen kişi kimdir?
-
"Bu vatandaki millete hükmeden bir hükûmet, Risale-i Nur'a adalet ve kanun ve asayiş cihetinde ilişemez ve iliştirmemeli." İzah eder misiniz?
-
"Maksadı yalnız avâmın imanlarını şüphelerden ve müteşabih hadîsleri inkârdan kurtarmaktır." Biz de bu nazarla mı ele almalıyız? Asıl maksadın müteşabih hadîsler olduğunu mu düşünmeliyiz?
-
Üstadın, eli delik olan İslam Deccalı için "3 milyon TL harcamış" diye bir ifadesi var mıdır?
-
"Ve 'Bu adamla başa çıkılmaz, mukabele edilmez.' diye, dünyayı ve siyaseti ve hayat-ı içtimaiyeyi terk edip..." Korkusuz Üstad'ımızın "Başa çıkılmaz" demesinin hikmeti nedir?
-
"Fakat bazı zalim ve insafsız memurlar, bana dünyaya bakacak iki üç risaleyi yazdırdılar." Bu risaleler hangileridir?
-
"Bir şeyin vücudu, bütün şeraitin ve erkânının vücudu ile olur ki, kumandan yalnız bir şarttır. Ve o şeyin ademi ve bozulması ise, bir şartın ademiyle..." İzah eder misiniz?
-
On Dördüncü Şua'da geçen "Bitlis Hâdisesi" nedir, izah eder misiniz?
-
"Herhalde bir cereyan onun hareketini kendi hesabına alacak, dünyevî maksadına âlet edecek, o hizmetin kudsiyetini bozacak." İzah eder misiniz?
-
"Maddî mübarezede şu asrın bir düsturu olan eşedd-i zulüm ve eşedd-i istibdat ile birinin hatâsıyla onun mâsum çok taraftarlarını ezmek lâzım gelecek. Yoksa, mağlûp düşecek." İzah eder misiniz?
-
"Eğer maddî müdafaadan Kur'ân men etmeseydi..." ifadesini izah eder misiniz, burada hangi ayet kastediliyor?
-
"Maksadımız iman ve ahirettir, ehl-i dünya ile mübareze değil... Yalnız bir iki risaleye mahsus ilişmek kasti değil; belki maksadımıza yürürken onlara çarpmışız." İzah eder misiniz?
-
"Bütün arkadaşlarına yazıp ki, 'Sakın cereyanlara kapılmayınız, siyasete girmeyiniz, âsâyişe dokunmayınız.' dediği ve iki cereyan bu çekinmesinden ona zarar..." Buradaki iki cereyan nedir?
-
"Kabr-i Peygamberî (Aleyhissalâtü Vesselâm) üzerinde alâmet-i makbuliyet olarak Asâ-yı Mûsâ mecmuasını hacılar gördükleri..." İzah eder misiniz?
-
Türk milleti için kullanılan "Kur’ân’ın bayraktarı ve senâ-i Kur’âniyeye mazhar" olduğuna dair misal verir misiniz?
-
"Ekser enbiyanın şarkta ve Asya’da zuhurları ve ağleb-i hükemanın garpta ve Avrupa’da gelmeleri,.." Öyleyse Avrupa'nın suçu ne?
-
"Kur’ân-ı Hakîm bu zemin kafasının aklı ve kuvve-i müfekkiresidir." Kur'an'ın küre-i arzın aklı olmasını izah eder misiniz?
-
"Kur'an küre-i arzın başından çıksa arz divane olacak, akıldan boş kalan kafasını bir seyyareye çarpması, bir kıyamet kopmasına sebep olması akıldan uzak değildir." İzah eder misiniz?
-
"Kur’ân Arşı ferş ile bağlamış bir zincir, bir hablullahtır; câzibe-i umumiyeden ziyade zemini muhafaza ediyor." İzah eder misiniz? Kur'an-ı Kerim tüm kâinatı ihata etmiyor mu?
-
"Ruslar, çoklukla hacıları hacca gönderip, onlarla propaganda yapıp ki, Ruslar başka milletlerden ziyade Kur’ân’a hürmetkâr..." Burayı hâdiselerle birlikte izah eder misiniz?
-
"Bir dehşetli kumandan dehâ ve zekâvetiyle, ordunun müsbet hasenelerini kendine alıp ve kendinin menfî seyyielerini o orduya vererek..." ifadesini izah eder misiniz?
-
"Nur şâkirdlerine zarar vermek, dünyada emsali hiç vuku bulmamış bir gadirdir ki, ... Yoksa hakkımızı tam müdafaa edebilirdik." Haklarını müdafaa etselerdi, nasıl olacaktı?
-
"On beş sene zarfında, altı mahkeme, yirmi sene Nur risalelerini ve mektuplarımızı tetkik edip..." Altı mahkeme hangileridir?
-
"Zındıka komitesiyle şimdi onlara iltihak eden komünist komitesinden bir kısmı..." ifadesini izah eder misiniz? Bunların İsevilikle alakası var mıdır?
-
"Ben seyyid değilim, mehdi seyyid olacak." şeklindeki ifadeyi nasıl anlamalıyız? Başka yerde de seyyid olduğuna dair bilgilere rastlıyoruz. Bu bir tezat değil mi?
-
"Güya Nurlara hücum zamanında gelen zelzele gibi belalar Nurun tokatlarıdır." cümlesi ile "Nurlar makbul sadaka gibi belâların def’ine vesiledir." cümlesi arasında fark var mı?
-
"Kur’ân ve cihad hizmetinde dünyada bir pırlanta gibi ... Antika bir yadigârı olan Ayasofya Câmii’ni puthane.." Ayasofya'da put göremiyoruz, Üstad'ın kastettiği resimler midir?
-
"Fakat baştaki iman o şapkayı da secdeye getirecek, inşallah Müslüman edecek." cümlesini nasıl anlamalıyız?
-
"Cehenemden bazı biçareleri kurtarmağa vesile olmak için lüzum olsa cenneti bırakıp cehenneme girmeği kabul ettiğimi..." Cehenneme girme isteğini nasıl anlamalıyız?
-
"Mısır Câmiü’l-Ezher uleması ve Şam-ı Şerif büyük âlimleri ve Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevverenin müdakkik hocaları ve Halep ve saire, hususan Diyanet Riyasetinin muhakkik âlimleri" kimlerdir?
-
"Vatan ve millet ve din namına mükellef olduğum büyük bir vazifeyi, dünyaya bakmadığım için yapmadığımdan..." Buradaki vazife nedir?
-
Üstad Hazretleri, hükümeti ve adliyeyi aleyhimize karşı iğfal eden gizli komitelerin ve cemiyetlerin olduğundan bahsediyor. Bu komiteleri şahs-ı manevî olarak mı anlamalıyız?
-
"Teferruattaki ihtilâfı bırakmaya ve medar-ı münakaşa etmemeye mecburuz." İzah eder misiniz? Mezhep farklılıklarındaki her şey teferruat mıdır?
-
Risale-i Nur'un "Kur’ân-ı Kerîme âdetâ bir nazîre" olduğu iddiasına nasıl cevap verilebilir?
-
"Risale-i Nur'un telifi yirmi üç senede tamamlandığı..." ifadesine Üstad "yirmi dört senede tamamlanmıştır" diyor, ne dersiniz?
-
"Nur Risalelerine perakende, ehemmiyetsiz parçalar namı verilmesi zâhir bir yanlıştır." Cümlesini "aşk-ı imanî ve ilmî" ile izah eder misiniz?
-
"Şimalden gelecek büyük kızıl tehlikeye karşı bir sed olduğunu iddia ve zannetmektedir." Kızıl tehlike ile izah eder misiniz?
-
"Bu zahir yanlışı ve medar-ı mesuliyet olması büyük hata olduğunu gösteriyor." cümlesi ile 65. Hatayı izah eder misiniz?
-
"Az bir kısım Hanefî uleması da لاَمَهْدِىَّ اِلاَّ عِيسٰى demişler." İsa’dan başka mehdi yoktur ifadesini izah eder misiniz?
-
"...İmam-ı Şâfiî mürsel ve zayıf hadîsleri ahkâm-ı şer'iyede hüküm çıkarmak için hüccet tutmuyor..." İzah eder misiniz?
-
"Said’i bilenler bilirler ki, mümkün olduğu kadar tekfirden çekinir. Hatta sarih küfrü bir adamdan görse de yine tevile çalışır, onu tekfir etmez." İzah eder misiniz?
-
"Tefsir iki kısımdır. Biri ibaresini izah eder, biri de hakikatlerini ispat eder. Nurlar bu ikinci kısım tefsir..." İşârâtü'l-İ'câz hangi kısma giriyor?
-
"Hasan Sabbah, Bâtıniyyun mezhebiyle ve Şeyhü’l-Cebel bir galat-ı Şia tarîkıyla meydana çıkıp siyasî sarsıntı vermeleri gibi, Said’i onlara benzetmesi..." İzah eder misiniz?
-
"Sünnete muhalif hareket etmemek ve siyasete karışmamak için yirmi üç sene işkenceli esareti, hapsi, ihanetleri kabul eden ve siyasete girmemek için..." İzah eder misiniz?
-
"Acaba garib, hastalıklı, çok ihtiyar, ziyade zaîf, tam fakir ve yarım ümmi..." Burada geçen "yarı ümmîlik" ne demektir?
-
"Hulefâ-i Râşidînden sonra bir fesat olacak. İşte bu hadîs üç mu’cize-i gaybiyeyi gösterdiğini bir eski risalemde yazmıştım." Bu risale ve işaretler nelerdir?
-
"Nefis cümleden ednâ, vazife cümleden âlâ!" ne demektir, izah eder misiniz?
-
"Müslüman olmayan bir ülke, Müslümanların eline geçerse onların mabedlerine dokunmak caiz değildir." Ayasofya gibi mabedler hakkındaki tavrımız ne olmalı?
-
"Risale-i Nur’u yazmanın uhrevî ve dünyevî pekçok faideleri" nelerdir?
-
''Kur'an'a şiddet-i şevk ve inhisar-ı hizmetim için hususi imamım, Osman Zinnureyn (r.a)'dir.'' cümlesini izah eder misiniz?
-
"İnsan eti yiyen yamyamların ve vahşî canavar çete reislerinin dahi bir usulü var, bir düsturla hükmeder..." Yamyamların düsturu nedir ki, Üstad o zalimleri böyle vasıflandırıyor?
-
"Hilafet Saltanatı" ne demektir, saltanattan farkı nedir?
-
"Tekbirâtü’l-Huccac fî Arafat" başlıklı mektup hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Gençliğimiz, hak ve hakikatı öğreten malûmat ve en yüksek ahlâk istiyor." Zübeyir Gündüzalp Ağabey’in daktiloyla yazdığı bu forma hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Risale-i Nur okuyan hâkimlerin isabetsiz karar verdikleri görülmüyor." Risale-i Nur hukuk, tıp, mühendislik, iktisat vs. mesleklerine ne fayda verir; burayı izah eder misiniz?
-
"Nur şakirtlerinin hiçbir vukuatı görünmeyen, yalnız bir küçük talebenin, haklı bir müdafaada..." Küçük vukuat nedir? Nur talebesi bunu nasıl yapabilir?
-
"Bir nutukla binler adamı itaate getiren ve bir makaleyle binlerle insanları İttihad-ı Muhammediye Cemiyetine iltihak ettiren ve Ayasofya Camii’nde elli bin..." Tarih ve hâdiseleri izah eder misiniz?
-
"Eğer bu haklı derdimi ve ehemmiyetli hakkımı bu mercilere dinlettiremezsem, bu hayata veda etmek bana vâcip olur." İzah eder misiniz, intihar etmek manası mı var?
-
"Böyle bir senelik bana ceza ve... Belki yüz bir sene ve idam gibi bana ceza..." 101 sene hapsi nasıl anlayabiliriz?
-
"Avrupa feylesoflarına meydan okuyup esasları zîr ü zeber edilmiş." Bu feylesoflar ve fikirleri hakkında bilgi verir misiniz?
-
"Enver Paşa'ya o derece kıymetdar görünmüş ki, kimseye yapmadığı bir hürmetle istikbaline koştuğu o yadigâr-ı harbin hayrına, şerefine hissedar olmak fikriyle,.." Burayı açar mısınız?
-
"Serseri ve fakir olanlara zenginlerin mallarını helâl eder ki, bütün beşer bu musibete karşı titriyor." İzah eder misiniz?
-
"İki cihetten hücum eden bu tehlikeye karşı, Risale-i Nur'un Meyve ve Gençlik Rehberi gibi keskin kılınçlarıyla mukabele etmeleri elzemdir." Neden "Türk gençleri" deniliyor?
-
"Kader-i İlahî bizi bu üçüncü Medrese-i Yusufiye’ye bir hikmet için sevketti." Üstad dışında hapis için bu tabiri kullanan var mı?
-
"Denizli hapsi, netice itibarıyla, ihtiyatsız hareket edenleri tebrik ettirdi. Zahmet pek az, faide-i mâneviye pek çok oldu." İhtiyatsız hareket neden tebrik ediliyor?
-
"Amelimizin makbuliyetine bir alâmet ve kudsî mücahedemizin imtihanında tam bir şehadetnâme almamıza bir emâredir bilmeliyiz." İzah eder misiniz?
-
"Hem büyük bir ricam var, beni hastahaneye sevk etmeyiniz." Üstad niye hastabakıcıların ona bakmasını "tahammül edilemez" olarak nitelendiriyor?
-
"Ekseriyetin her biri yirmi otuz sene, belki yüz sene, belki bin mâsum kardeşlerimize bedel gelip onları bir derece zahmetten kurtarıyor." İzah eder misiniz?
-
"Bana sevap kazandırmak ve derslerimden ehl-i imana istifade ettirmek için benim şeklimde bazı evliyalar benim yerimde işler görmüşler." Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
-
"İfadelerim başkasına benzemiyor. Bir harfin ve bazen bir noktanın yanlışıyla bir mesele değişir, mânâ bozulur." İzah eder misiniz?
-
"Nurlarla ya okumak veya okutmak veya yazmak suretindeki meşguliyet, tecrübelerle kalbe ferah, ruha rahat, rızka bereket, vücuda sıhhat veriyor." İzah eder misiniz?
-
"Ben şimdiye kadar Hüsrev'i ehl-i dünyaya göstermiyordum, gizlerdim." Ne demektir, izah eder misiniz?
-
"Ecel birdir, değişmez." Beyin kanserinden vefat eden biri için; "Hasta olmasaydı yine ölecekti" denilebilir mi?
-
"Asâ-yı Mûsâ mecmuasını kabr-i Peygamberi (asm) üzerinde görmüş." Birisinin oraya koymuş olması mümkünken, "Makbul-ü Nebevî olmuş" denilmesini nasıl anlayabiliriz?
-
"Safdil kardeşlerimiz ve ihtiyata daha alışmayan yeni kardeşlerimizin sözlerinden mânâ çıkaran casuslar bulunur." Safdillik bir fıtrat mı, kurtulmak mümkün mü?
-
"Seninle görüşen muvakkat bir dirhem ders ve nasihat alsa, Risale-i Nur’dan, bir cüz’ünden yüz dirhem ders alabilir." İzah eder misiniz?
-
"Mübarek soba, benim teessüratımı ve tazarruatımı dinleyen tek ve menfaatli arkadaşım bana haber veriyor..." Sobayı arkadaş ilan edip, onu konuşturan birine nasıl itimat edilebilir?
-
"Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şâban-ı Muazzamda üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar..." Bunun delili nedir acaba?
-
"Bazen bir adamın ihlâsı, yirmi adam kadar faide verir." İzah eder misiniz?
-
"Rakiblerimin ifsadatıyla, merhum Sultan Abdülhamid’in emriyle tımarhaneye kadar sürüklendim." Abdulhamit Han'ın Üstad'ı tımarhaneye atma sebebi nedir?
-
Üstad'ın, Abdülhamid'in emriyle tımarhaneye sevk edilmesindeki sebep neydi? Muayene sonrası verilen raporun içeriği ile ilgili belge var mı?
-
"Kaderin cilveleri, beni menfî olarak muhtelif yerlerde bulundurdu." Kaderden gelen her şey güzelse, Üstad bunu neden "menfi" olarak değerlendiriyor?
-
"Bana tevili kabil olmayan bir cümle getiriniz, sizi onunla idam edeyim." cümlesini nasıl anlayabiliriz?
-
"Sekiz gündür Nurun iki rüknü zâhirî birbirine nazlanmak ve teselli yerine hüzün vermek olan ehemmiyetsiz hâdisenin..." Ağabeyler arasında "zahiri nazlanmak" manasını izah eder misiniz?
-
"Bizim en kuvvetli nokta-i istinadımız olan hakikî tesanüt ve birbirinin kusuruna bakmamak..." Hakiki tesanüd nedir, tesanüdü kıran sebepler neler olabilir?
-
"Hüsrev gibi Nur kahramanından -...- hiçbir cihetle gücenmemek elzemdir." Hüsrev Ağabey bu kadar övülmüş iken, ona itiraz edilebilir mi?
-
"Leyle-i miraç, ikinci bir Leyle-i Kadir hükmündedir." İzah eder misiniz?
-
"Has kardeşleri birbirine karşı meşrep veya fikir ihtilafıyla bir soğukluk vermek için..." Aynı hizmette meşreb ve fikir ihtilafı nasıl olabilir?