"Ben seyr-i ruhanîde kat-ı merâtip ederken, tabakat-ı evliyâ içinde en parlak, en haşmetli, en letâfetli, en emniyetli, Sünnet-i Seniyyeye ittibâı esas-ı tarikat ittihaz edenleri gördüm..." İkinci Nükte'yi açıklar mısınız?
Değerli Kardeşimiz;
"İKİNCİ NÜKTE"
"İmâm-ı Rabbânî Ahmed-i Fârûkî (r.a.) demiş ki: 'Ben seyr-i ruhanîde kat-ı merâtip ederken, tabakat-ı evliyâ içinde en parlak, en haşmetli, en letâfetli, en emniyetli, Sünnet-i Seniyyeye ittibâı esas-ı tarikat ittihaz edenleri gördüm. Hattâ o tabakanın âmi evliyaları, sair tabakâtın has velîlerinden daha muhteşem görünüyordu.' "
"Evet, Müceddid-i Elf-i Sâni İmam-ı Rabbânî hak söylüyor. Sünnet-i Seniyyeyi esas tutan, Habibullahın zılli altında makam-ı mahbubiyete mazhardır."(1)
İslâm dininin temel esaslarında herkes müttefiktir. Bu temel esasları inkâr ile terk eden İslâm dairesinden çıkmış olur.
Temel esaslar ise İslâm’ın iman ve ibadet kısmıdır. İslâm dininin temel esasları sınıfına girmeyen kısımlarda ise insanlar daha ziyade kendi mizaç ve kabiliyetine uygun yolları tercih ediyorlar. Mesela tarikat ve tasavvuf mesleklerinin belirlemiş oldukları adap ve evrat bunlardandır.
Bazı tarikat erbabının, mesleklerinin adap ve evradına Peygamber Efendimiz (asm)'in sünnetinden daha fazla hassasiyet gösterdikleri görülüyor. Mesela, bir müridin namazlardan sonra Peygamber Efendimiz (asm)'in yapmış olduğu tesbihleri düzenli olarak yapmayıp, şeyhinin verdiği virdleri terk etmemesi buna bir misal olabilir. Hâlbuki şeyhinden aldığı virdin sevabı Peygamber Efendimiz (asm)'in sünnetinden hâsıl olan sevaba asla ve kata yetişmez.
Buradaki mukayese, hayatında sünneti merkeze alan evliyalar ile tarikatın evrad ve adabını hayatına esas alan evliyalar arasındadır. Evet, en büyük adap ve evrad sünnete yetişemez, onun kazandırdığı makamın parlaklığına ulaşamaz. İmam Rabbani Hazretleri nafile ile sünnetin arasındaki makam ve sevap farkına bu şekilde işaret ediyor. Nafileler ile sünnete yetişilemez.
Her tarikatin kendine ait virdleri ve zikirleri vardır. Bu virdler doğrudan olmasa da, dolaylı olarak yine Kur’âna ve sünnete dayanmaktadır. Ancak, bir de Resulullah Efendimiz (asm)'in, yaptığı nafile ibadetler, okuduğu virdler ve tesbihler vardır. İşte, doğrudan doğruya Habib-i Kibriya Efendimiz (asm)'in sünnetini kendine rehber edinen ve model alan evliyalar ile mensup olduğu tarikatın virdlerini, tesbihlerini ve zikirleri esas alan evliyalar arasında büyük bir farkın olduğu ifade edilmektedir.
(1) bk. Lem'alar, On Birinci Lem'a.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Ben de buna benzer bir cümle okumuştum. İmam-ı Rabbânî hazretlerinden muazzam bir ölçü:
“Bir geceyi sabaha kadar ibadetle geçirmektense, Efendimiz aleyhisselatü vesselamın hangi saatte ve nasıl uyuduğunu bilerek ona ittiba kastıyla uyumayı, daha evla ve efdal sayarım."
İmam-ı Gazalî, İmam-ı Rabbanî gibi muhakkikîn-i ehl-i tarîkat derler ki:
"Bir tek sünnet-i seniyeye ittiba noktasında hasıl olan makbuliyet, yüz âdab ve nevafil-i hususiyeden gelemez.
Bir farz, bin sünnete müreccah olduğu gibi; bir sünnet-i seniye dahi, bin âdab-ı tasavvufa müreccahtır." demişler.
Risale-i Nur - Mektubat