"Tasavvuf yoluyla emraz-ı kalbiyenin izalesine çalışmak, kalb ayağıyla sülûk etmektir... Üçüncüsü ise sünnet hükmündedir." Tasavvuf yolunun sünnet olmasını nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Burada farz, vacib ve sünnet tabirleri, fıkhî bir hüküm değil, hakikatlerin önem sırasına bir işarettir.

Mesela; su içmek, ekmek yemek, tatlı yemek ihtiyaçlarını önem sırasına göre sırala diye bir sual gelse, biz hemen su içmek farz gibidir, ekmek yemek vacip gibidir, tatlı yemek ise sünnet gibidir, diyerek önem sırasına işaret ederiz. Üstad da aynı şekilde böyle bir sıralama yapıyor.

"Öyley ise, Tarik-i Nakşinin üç perdesi var:

"Birisi ve en birincisi ve en büyüğü: Doğrudan doğruya hakaik-i imaniyeye hizmettir ki, İmam-ı Rabbânî de (r.a.) ahir zamanında ona sülûk etmiştir."

İman hizmetleri her şeyin üstündedir, zira imanı sağlam olmayan birisinin tarikat ve tasavvufta gitmesi mümkün değildir. Bu yüzden başta sağlam imanı elde etmek en ehemmiyetli vazifedir, bu yüzden kıymet derecesi farz gibidir. Üstad da burada bu mânaya işaret ediyor.

"İkincisi: Ferâiz-i diniyeye ve Sünnet-i Seniyyeye tarikat perdesi altında hizmettir."

Dinin farzlarını yapmak ve sünnete ittiba etmek, şeriatın emri olduğu için, imandan sonra ikinci sıradadır, bu yüzden vacip tabiri ile önem sırasına işaret ediliyor. Fıkıh açısından farzlar ile karıştırmamak lazımdır. Burada mevzu bahis olan meselenin ehemmiyetidir.

"Üçüncüsü: Tasavvuf yoluyla emrâz-ı kalbiyenin izalesine çalışmak, kalb ayağıyla sülûk etmektir. Birincisi farz, ikincisi vacip, bu üçüncüsü ise sünnet hükmündedir."(1)

Tasavvuf yolu ile kalbi hastalıkları tedavi etmektir ki, diğer ikisine nazaran üçüncü derecededir. Bu yüzden önem sırasına sünnet ile işaret ediliyor. Yoksa sünnet manasında değildir. Zira tasavvuf, sistem olarak Peygamber Efendimiz (asm)'dan üç yüz yıl sonra ortaya çıkmıştır. Ama güzel ve müstahsen bir yoldur.

1) bk. Mektubat, Beşinci Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 8.566
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Ziyaretçi (doğrulanmadı)
Allah razı olsun sizlerden inşaAllah.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...