"Bir işaretle dağları kaldırır, memleketleri tebdil eder, denizi karaya çevirdiğini gördüğün hâlde..." ifadesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Veyahut bir sultan-ı mucizekâr, kendi iktidarını göstermek için veya ibret ve tenezzüh için, bir işaretle dağları kaldırır, memleketleri tebdil eder, denizi karaya çevirdiğini gördüğün halde, sonra görsen ki, büyük bir taş dereye yuvarlanmış, o zatın kendi ziyafetine davet ettiği misafirlerin yolunu kesmiş, geçemiyorlar. Biri sana dese, 'O zât, bir işaretle, o taşı, ne kadar büyük olursa olsun, kaldıracak veya dağıtacak; misafirlerini yolda bırakmayacak.' Sen desen ki, 'Kaldırmaz veya kaldıramaz.'..." (Sözler, Onuncu Söz, Dokuzuncu Hakikat)
Bir işareti ile dağları kaldıran, memleketleri değiştiren, denizleri karaya çeviren güçlü bir sultan görsen, sonra "Acaba bu sultan yolumu engelleyen şu küçük kayayı kaldırabilir mi?" diye bir endişeye kapılmak ya da şüpheye düşmek akıl ve mantık ile izah edilebilir mi?
Yani mantık açısından bakıldığında çok ağır bir işi çok kolay bir şekilde yapan birisi için, daha hafif bir işi yapmak zor gelmez. Bu mantık “yaptıkları yapacaklarının teminatı” şeklinde ifade ediliyor. Faraza koca bir dağı eline alıp topaç gibi çeviren bir kudrete, şu küçük çakıl taşını kaldırıp topaç gibi çevirebilir mi demek akıllılık olmaz.
İnsanların öldükten sonra yeniden diriltilmeleri, ilk ve yoktan yaratılmaları yanında daha basit iken, "Acaba Allah, insanları öldükten sonra tekrar haşr edebilir mi?" diye bir şüphe içine düşmek bir mantık ve akıl zafiyetidir.
Zoru yapan ondan daha kolay olanı zaten yapar, ağır bir yükü kaldıran ondan daha hafif olan yükü haydi haydi kaldırır, hiçten ve yoktan yeni bir ordu kuran bir komutan için istirahat için dağılmış askerleri toplamak daha basittir.
Her canlıyı hiçten ve yoktan var eden, hatta bir canlının hayatını devam ettirmek için koca kâinatı bir fabrika gibi işlettiren bir ilahi kudrete, ölmüş bir insanı yeniden diriltmek çocuk oyuncağı gibi basit ve kolay gelir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- ONUNCU SÖZ, DOKUZUNCU HAKİKATİ ÖZETLER MİSİNİZ?
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
bir işaretle dağları kaldırır, memleketleri tebdil eder, denizi karaya çevirdiğini ,BU İFADELER HAKİKATTE NEYE İŞARET EDİYORUZ izah EDERMİSİNİZ