"Bizi çok istiğfara davet ve emreder ki, nurunuz tamam olsun ve Risale-i Nur noksan kalmasın." İzah eder misiniz? Bir de neden "dua" değil de "istiğfar" denilmiş?
Değerli Kardeşimiz;
" وَاغْفِرْ لَنَا ["Bizi Bağışla." (Tahrîm, 66/8)] cümlesi tam tamına bin üç yüz altmış iki eder. Bu senenin aynı tarihine tevafuk eder ve bizi çok istiğfara davet ve emreder ki, nurunuz tamam olsun ve Risale-i Nur noksan kalmasın."(On Üçüncü Şua)
Hicri 1362 tarihi miladi 1943 yılına tekabül ediyor. Bu tarihte her zamanki gibi yine Nur hizmeti engellenmek isteniyor. Bahusus Ayetü’l-Kübra Risalesi'nin bastırılıp çoğaltılması dinsiz komitenin hoşuna gitmiyor ve büyük bir hücum planı hazırlıyorlar. Üstad Hazretleri de bu büyük plana karşı dergâh-ı İlahiye’ye karşı tövbe ve istiğfar ile iltica edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
İstiğfar, duanın kabul edilmesinde mühim bir mukaddeme ve manen temizlenmedir. Duadan önce istiğfar etmek sünnettir. Bu hususu Üstad Hazretleri bahsin öncesinde şu şekilde ifade etmektedir:
“Ve Âyetü'l-Kübrâ'nın tab'ı sebebiyle müsaderesi onun parlak makamına nazar-ı dikkati her taraftan ona celb etmesine bir ilânname telâkki ediyorum...”
O dönemde Risale-i Nur'un telif ve teksir edilmesi asıl vazife idi ve bunun için tövbe ve istiğfar gerekiyordu. Malum tövbe ve istiğfar manen temizlenmek ve paklanmak manasına geliyor ki ubudiyetin ilk şartı ve ilk merhalesidir. Manen temizlenmeyenler, muvaffakiyete erişemezler. Bu yüzden Üstad Hazretleri o dönemdeki şakirtlerine manen istiğfarda bulunmalarını tavsiye ediyor.
Bu umumî manevî kaide günümüzde de caridir. Günümüzde Risale-i Nur açısından en mühim hizmet ve en ehemmiyetli vazife Risale-i Nur'u okumak, yaşamak ve anlatmaktır. Bu çok mühim vazifeleri ihlaslı bir şekilde ifa edebilmek için istiğfar ile manen temizlenmek lazımdır. Yani istiğfar o dönem için nasıl elzem ise günümüz için de elzemdir. Manen kirli olan birisinin başkasının manen temizlenmesine vesile olması pek mümkün değildir.
Malum, günümüzde günahlar her taraftan hücum ediyor ve bizleri bir şekilde kirletmektedir. Bu kirleri istiğfar ile temizlemezsek, hem uhrevî hayatımız tehlikeye girer hem de tebliğimiz tesirsiz kalır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü