"Bu inkılap dahi pek çok berzahî tavırlara şamil olup..." Berzahî tavırları izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Birinci inkılaba, وَكُنْتُمْ اَمْواَتًا cümlesiyle işaret edilmiştir. Yani, bir insanın cesedini teşkil eden zerrelerin âlem-i zerratta geçirmiş olduğu vaziyetlerden son vaziyetine işarettir ki, فَاَحْيَاكُمْ cümlesiyle işaret edilen ikinci inkılaba mukaddeme olur. Hakaik-i kevniyenin en acibi olan şu ikinci inkılap da çok mertebelere, çok tavırlara şamildir ki, son tavrı, vaziyeti ثُمَّ يُمِيتُكُمْ cümlesiyle işaret edilen üçüncü inkılaba mukaddeme olur. Bu inkılap dahi pek çok berzahî tavırlara şamil olup, son vaziyeti ثُمَّ يُحْيِيكُمْ cümlesiyle işaret edilen dördüncü inkılapta tamamlanır. Bu dördüncü inkılap dahi, birçok kabrî ve haşrî vaziyetlere şâmil olup, en son vaziyeti ثُمَّ اِلَيْهِ تُرْجَعُونَ cümlesiyle hitam bulur." (İşaratü'l-İ'caz, Bakara Sûresi, 28. Ayetin Tefsiri, Tetimme)

İnsanın ilk olarak yoktan var edilmesi, sonra anne karnında geçirdiği safhalar ve her yıl bedenin yeniden tazelenmesi vesaire gibi tebeddülat, esasında öldükten sonraki haşrin yani berzahî tavırların birer numunesi ve alameti hükmündedir. Önceki inkılablar dünyevî olup asıl büyük inkilab olan ikinci dirilişe birer misal, kalbi teskin ve aklı tatmin için birer hazırlık nev’indendir.

Buradaki "berzahî tavır" ise, insanın bedeninin yeniden diriltilip hayata mazhar olması zamanına kadar geçireceği tavırlar ve vaziyetlerdir. İnsanın yeniden dirileceği anına kadar başından geçecek her tavır burada tahakkuk etmektedir. İnsanın ölümü, zerrelerinin ayrılması, toprağa karışıp farklı varlıkların vücuduna zerre olmaları gibi, haşirden evvelki bütün inkilablar buna misal olarak verilebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 480
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...