"Bütün o aza ve aletlerin ibadeti ve tesbihatı ve o yüksek ücretleri, en muhtaç olduğun bir zamanda cennet yemişleri suretinde sana verileceğine ehl-i zevk ve keşif ve ehl-i ihtisas ve müşahede ittifak etmişler." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Üstadımızın mezkûr ifadesi Otuz Birinci Söz'de şöyle geçmektedir:
“...O âlemlerin birisi de Sidretü-l Müntehâ’daki Cennetü-l Me’vâdır. Yerdeki tesbihat ve tahmidat, o cennetin meyveleri suretinde Muhbir-i Sadık’ın ihbarıyla temessül ettiği sabittir... Deme ki: 'Havaî bir Elhamdülillâh kelimem nasıl mücessem bir meyve-i cennet olur?' Çünkü sen gündüz uyanıkken güzel bir söz söylersin, bazen rüyada güzel bir elma şeklinde yersin. Gündüz çirkin bir sözün, gecede acı bir şey suretinde yutarsın. Bir gıybet etsen, murdar bir et suretinde sana yedirirler. Öyle ise, şu dünya uykusunda söylediğin güzel sözlerin ve çirkin sözlerin, meyveler suretinde, uyanık âlemi olan âlem-i ahirette yersin ve yemesini istib’ad etmemelisin (akıldan uzak görmemelisin).”(1)
Şimdi bu mesele ile ilgili bazı hadis-i şerifleri nakledelim:
Hz. Abdullah b. Amr rivayet etmiştir. Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Kim Sübhânellâhi ve bihamdihî (Allah'a hamd eder olduğum halde O'nıı noksanlıklardan tenzih ederim) derse; onun için cennette bir hurma ağacı dikilir.’’(2)
Hz. Eyyüb el-Ensari (r.a.) rivayet etmiştir. Resulullah (s.a.v.) miraç gecesinde İbrahim (a.s.)’ın yanına uğradı. İbrahim (a.s.): “Ey Cebrail yanındaki kimdir?” dedi. Cebrail: “Muhammed (s.a.v.)’dir.” dedi. İbrahim (a.s.): “Ümmetine söyle cennete bol bol fidan diksinler. Şüphesiz cennetin toprağı çok güzel ve arazisi çok geniştir.” buyurdu. Resulullah (s.a.v.): “Cennetin fidanları nedir?” deyince, İbrahim (a.s.) şöyle dedi: “لاَحَوْلَوَلاَقُوَّةَاِلاَّبِااللَّهِ dır.”(3)
Hz. Ebu Hureyre diyor ki:
Resulullah (s.a.v.) yanıma uğradı. Ben fidan dikiyordum. “Ey Ebu Hureyre ne yapıyorsun?” buyurdu. Ben: “Kendim için fidan dikiyorum.” dedim. Resulullah (s.a.v.): “Ben sana bundan daha hayırlı fidan söyleyeyim mi?” buyurdu. Ben: “Evet ya Resulallah, söyleyiniz!” dedim. Bunun üzerine buyurdu ki:
“سُبْحَانَاللَّهِ وَالْحَمْدُاللَّهِ وَلاَاِلهَ اِلاَّاللَّهُ وَاللَّهُاَكْبَرُ de. Bunlardan her kelime karşılığında cennette senin için bir ağaç dikilir.”(4)
Dipnotlar:
(1) bk. Sözler, Otuz Birinci Söz.
(2) bk. Sünen-i Tirmizî, Kitabu'd-Daavat, 60.
(3) bk. Müsned, 5/418.
(4) bk. İbn-i Mace, Edeb, 56.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Burada "EN MUHTAÇ olduğun zamanda..." derken neyi kastediyor? Zaten Cennette olan bir kişi hiç bir şeye muhtaç değildir?Yada sevapların günahlardan fazla olması için ehli imanın alacağı ücrete mi değiniliyor? Amellerin tartılması esnasındaki muhtaçlık mı bu?
Buradaki muhtaçlık ölüm anı, kabir, haşir, terazi, sırat, cennette de daimi makam kazanma anlamında kullanılıyor. Bu aşamalarda ki zorluk ve kolaylıklar da insanın iman ve ibadeti nispetinde tezahür edecek. İnsanın cennetteki makamı iman ve ibadeti ölçüsünde şekillenecek ki bu çok önemli bir ihtiyaç sayılır yoksa cennet içine girdikten sonra bir ihtiyaç değil.
Diğer bir mana insanın imanı ve ibadeti ölüm anı, kabir, haşir, terazi, sırat, cennette de daimi makam gibi her aşamada insana bir çeşit cennet hediyesi ya da yemişi şeklinde yansıyacak. Mesela ölüm anında rahat bir ölüm kabirde cennet bahçelerinden bir bahçe terazside kolay hesap sırattan berk gibi geçme vesaire hepsi birer cennet yemişi mesabesinde nimetlerdir ve hepsi iman ve ibadete bakıyor.
Kim Sübhânellâhi ve bihamdihî (Allah'a hamd eder olduğum halde O'nıı noksanlıklardan tenzih ederim) derse; onun için cennette bir hurma ağacı dikilir.’’
Dünya ahiretin tarlasıdır.
Cennet şu an hazırdır.
Meraklı bir sual:Burada yaptığımız ibadetlerin karşılığı, Cennette şu anda dikiliyor mu?(Tabiki ehli Cennet olanların amelleri, ibadetleri)
Yoksa ahiretten sonra mı gerçekleşecek?
Hem bu dikim sadece yiyecek cinsinden olmasa gerek, sarayların artması vs. de olabilir.
Ne dersiniz?
Netice itibariyle "Ehli zevk ve keşif" cennet yemişleri suretinde verileceğini müşahede etmiş yani görmüş.
Demekki şu an Cennette de müminlerin ibadetlerine göre orada hareketlilik oluyor anlamı çıkar.
Tabi bilemiyorum. Önceki yorumla beraber cevabınızı almak isterim.
''Ehl-i İtizâlin bazı imamları 'Cehennem sonradan halk edilecektir.' demeleri, halihazırda tamamıyla inbisat etmediğinden ve sekenelerine tam münasip bir tarzda inkişaf etmediğinden galattır ve gabâvet.'' sözüde bu inceliğe işaret ediyor.
"insan ve amelleri tamamlanacaktır."
Bu tamamlanma ebedi âleme tüm ins ve cinnin dahil olması ve orada dünyadaki ibadetlerin karşılığını almayla ilgili olduğundan ve o âlemler ebedi olduğundan sadece şu an ile varsa da(bilemiyorum) sınırlı olamaz. Çünkü o meyveler sonsuz. Dolayısıyla tüm ahiretteki tüm zamanları kapsar.