"Büyük bir havuza sahip olmak için, bir buz parçası hükmündeki enaniyet ve şahsiyetini o havuza atmaktır ve eritmek gerektir. Yoksa, o buz parçası erir,.." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Büyük bir havuza sahip olmak için, bir buz parçası hükmündeki enaniyet ve şahsiyetini o havuza atmaktır ve eritmek gerektir. Yoksa, o buz parçası erir, zayi olur; o havuzdan da istifade edilmez."

Buz, tabiatı icabı bir havuzun içine atıldığında erir, buzdan bir iz kalmaz ve havuzun bir parçası hâline gelir. Buzun erimiş hâli havuza güzellik ve tazelik katar.

İnsan da aynen bir buz parçası gibi, benliğini ve enaniyetini iman havuzunda eritip sair kardeşleri ile omuz omuza vermelidir. Şayet benliğini eritmez, enaniyetini terk etmezse, kardeşler arasındaki birlik ve beraberliği, huzur ve ahengi bozar. Zararlı bir uzuv hâline dönüşür.

Kardeşler arasında ittihad ve istinad ile elde edilen büyük sevaptan istifade etmenin tek yolu, benliği terk edip, cemaate tabi olmaktır. Yoksa zerre kadar fayda göremez; bir buz parçası gibi eriyip kaybolur...

"Evet, bahtiyar odur ki, kevser-i Kur'ânîden süzülen tatlı, büyük bir havuzu kazanmak için, bir buz parçası nev'indeki şahsiyetini ve enâniyetini o havuz içine atıp eritendir." (Lem'alar, Yirmi Birinci Lem'a.)

İman ve Kur’ân hizmetinde çalışan cemaat bir havuz, benlik duygusunu terk etmiş her bir ferd ise bu havuzun içindeki sudur. Cemaat ruhu enaniyeti ve benliği kaldırmaz. Cemaate tâbi olan birisi benliğini ve enaniyetini cemaat potasında eritmesi gerekir. Eğer eritemezse namazını tek kılan kişinin cemaat sevabından mahrum kalması gibi, o da şahs-ı manevînin feyzinden ve sevabından mahrum kalır. Muhalefet yolunu tutarsa ihlası kaybeder ve cemaatin intizamına zarar verir. Bu yüzden, cemaat ile benlik bağdaşmaz.

Yalnız şahsiyet ile benlik farklı şeylerdir. Şahsiyet, kişinin Allah tarafından verilmiş olan kabiliyeti ve maharetidir. Bu yönden her insan diğer insandan ayrı ve mümtazdır. Cemaatleşmenin manası da bu farklı ve mümtaz kabiliyetleri bir araya getirip birbirinden istifade ettirmesidir. Bu cihetle cemaat şahsiyetleri yok etmez ve kabiliyetleri köreltmez, aksine onlardan istifade eder.

Benlik ise, kişinin kendini üstün görmesi, başkalarını hakir görüp aşağılamasıdır ki, bu da cemaat ruhuna ve ihlasa tamamen zıttır. Bu yüzden, cemaate giren birisinin enaniyetini terk etmesi, benlik duygusundan sıyrılması elzemdir. Ama şahsiyetini ve istidadını cemaat için sergileyip gösterebilir. Buna enaniyet nazarı ile bakılamaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 664
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...