"Cüz'î ve zâhirî ve muvakkat bir hâkimiyeti için kardeşini ve evlâdını zâlimâne öldürmesi gösteriyor..." Osmanlıda kardeş katli ile ilgili açıklama yapar mısınız?
Değerli Kardeşimiz;
"Hem hâkimiyet bir makam-ı izzettir; rakip kabul etmek, o hâkimiyetin izzetini kırar. Evet, aczi için çok yardımcılara muhtaç olan insanın, cüz'î ve zâhirî ve muvakkat bir hâkimiyeti için kardeşini ve evlâdını zâlimâne öldürmesi gösteriyor ki: Hâkimiyet rakib kabul etmez..."(1)
Üstadımız burada açık ve net bir şekilde, kardeş ve evlat katlinin zulüm olduğunu ifade ediyor. Bunu tevil ve tabir etmenin imkânı yok.
Osmanlı padişahları kutsal ve hatasız değildiler. Onların da bir çok hatası, günahı hatta zulümleri olmuştur. Ama yaptıkları iyilik ve İslam’a olan hizmetleri inşallah bu hatalarına kefaret olur. Çünkü Allah, insanı sevap günah dengesine göre yargılayacaktır. Sevapları çoksa bir takım hatalarını affedecek, hataları sevaplarına galipse ya azap eder ya da affeder, orasını Allah bilir.
Osmanlıyı değerlendirme hakkında üç zümre vardır.
Bu zümrelerden birisi, Osmanlının kusursuz olduğunu iddia edenlerdir. Bu taassup ve körü körüne bir bakış açısıdır. Zira Osmanlının da hata ve yanlışları olmuştur. Ama bu hata ve yanlışlar külli iyilik ve hizmetlerini perdelemez.
Diğer bir zümre ise, Osmanlıyı külliyen inkâr edip her yönü ile yanlış ve hatalı göstermeye çalışanlardır. Bu zümre ekseri dinsiz ve İslam düşmanlarıdır. Bunların Osmanlıya düşmanlığı, Osmanlının İslam’a olan hizmet ve sadakatindendir.
İstikametli ve doğru olan üçüncü zümre ise; Osmanlının ne iyilik ve hizmetini inkâr eder ne de kusur ve hatalarını yok sayar. Ama her vesile de hatalarını bahane edip onlara saldırmaz.
Padişahlar içinde veli makamında olanlar olduğu gibi, fasık olanlar da vardı. Bu yüzden bütün padişahlara veli nazarı ile bakmak hatalı olur. Önemli olan Osmanlının şahs-ı manevisidir ki, İslam’a olan hizmeti inşallah bazı kusur ve günahlarını affettirir.
(1) bk. Şualar, Yedinci Şua.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Hakimiyet ile Amiriyet arasındaki farkı iZah edermisiniz Hangi esmayabakıyor insan canibinden hangisi önce gözüküyor hangisi daha camidir
Hakimiyet her şeye hükmetmek ve her şeye gücü yetmek anlamına gelirken amireyet ise emretme oluyor. Bazen hakimiyeti olmayan zayıf ve aciz insanlarda amir makamında olabilir. Ama Allah hem her şeyin hakimi hem de amiridir.