"Def-i şer, celb-i nef'a racihtir." cümlesine binaen; bir insanın önce namaz kılması mı gerekir, yoksa zinayı terk etmesi mi?
Değerli Kardeşimiz;
Zararları uzaklaştırmak, faydalı şeyleri yapmaktan önce gelir ve daha mühimdir.
Mesela, alışveriş yapmak için yüzlerce müşterinin önünde beklediği bir mağazanın arka tarafında bir yangın çıksa, mağaza sahibi müşterilere mal satmaz ve hemen yangını söndürmeye çalışır. Zira yangın zarardır, alışveriş faydadır.
Namaz kılmak farzdır, farzın terki ise büyük bir günahtır. Böyle olunca namaz kılmamak da bir şer ve büyük günahtır. Bu sebeple; “ben şu günahları terk edene kadar namaz kılmayayım” demek, nefis ve şeytanın bir aldatmacası oluyor. Hangi günahı işliyor olursak olalım, namazın terk edilmesi caiz olmaz.
Namaza devam eden kişi, zamanla o günahları da terk eder. Namazın insanları günahlardan alıkoyduğuna ve günahlarını affettirdiğine dair, birçok ayet ve hadis vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:
Cenab-ı Hak, Ankebut Sûresi, 45. ayette şöyle buyuruyor:
“...Hiç şüphe yok ki namaz, insanı çirkin işlerden ve haramlardan alıkoyar...”
Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:
“Beş vakit namaz, herhangi birinizin kapısı önünden gürül gürül akan ve içinde günde beş defa yıkandığı ırmağa benzer.”(1)
Sahabe-i kiramdan biri bir günah işlemiş, neticeyi de gelip Allah Resulü (a.s.m)’e bildirmişti. O sırada şu ayet indi:
“Gündüzün başı ve sonu ile gecenin başlarında namaz kıl; çünkü iyi ameller, kötülükleri giderir.” (Hud, 11/114)
Sahabi Allah Resulü’ne; ‘Bu ayet benim hakkımda mı indi?’ diye sordu. Allah Resulü (a.s.m) de “Bütün ümmetim hakkında indi” buyurdu.
Dipnotlar:
(1) bk. Müslim, Mesâcid 284.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü