29. âyetin tefsiri

İçerikler


  1. "Hayat, cüz’ü küll, cüz’îyi küllî, ferdi nev’, mukayyedi mutlak, bir şahsı bir âlem gibi kılar." İzah eder misiniz?

  2. "İstifadede müzahemet ve münakaşa yoktur... Yalnız "gâreyn"e ait olan kısım müstesnadır. Zira yiyecek, içecek ve saire şeylerde münakaşa olur." Ne demektir?

  3. "İnsanın beş zahirî, beş bâtınî olmak üzere on tane hassası ve duygusu vardır. İnsan, bu duygularıyla ve keza cismiyle, ruhuyla, kalbiyle dünyanın her bir cüz’ünden istifade edebilir." Ne demektir?

  4. "Bir faydayı takip eden adam, bütün fikrini, hayalini o faydaya hasreder ve ondan mâada bir şeye bakmaz. Ve her şeye kendi hesabına bakar, kimseyi nazara almaz..." Ne demektir?

  5. "Şeriatın nakliyatına nazaran, Cenâb-ı Hak bir cevhereyi, bir maddeyi yaratmıştır." Burayı "cevher" ile izah eder misiniz?

  6. "Meskûn olmak üzere yedi küre yaratmıştır. Arz, bunlardandır." Dünyamız dışında yaşanabilecek yerler mi var?

  7. "İşte arzın, hepsinden evvel tekâsüf ve tasallûb etmekle acele kabuk bağlayarak uzun zamanlardan beri menşe-i hayat olması itibarıyla, hilkat-i teşekkülü, semavattan evveldir." İzah eder misiniz?

  8. "Arzın, hepsinden evvel tekâsüf ve tasallûb" ile "Bir milyon seneden ziyade yaşayan ve bir misafirhane-i Rahmâniyede bir lâmba ve soba olan güneş" ifadesine göre; güneş mi önce yaratılmış, dünya mı?

  9. "Menşe-i hayat olması itibarıyla, hilkat-i teşekkülü, semavattan evveldir." Semavatın arzdan önce yaratıldığını ifade eden ayetlerle birlikte izah eder misiniz?

  10. "Bu uzaklık, arzın semavattan evvel halk edildiğine göre zâtîdir, aksi halde rütebî ve tefekkürîdir." İzah eder misiniz?

  11. "Semavatın hilkati birinci ise de tefekkürce rütbesi ikincidir." Fakat Ayetü’l-Kübra’da en evvel fikrimiz semavata çevriliyor. Nasıl tevfik edilebilir?

  12. "Ecram-ı ulviyeye dikkat edilirse, tabakaları arasında muhalefet görünür. Evet, yeni teşekküle ve in’ikada başlamış milyarlarca yıldız..." Dördüncü mukaddemeyi izah eder misiniz?

  13. Sure-i Bakara, Yirmi Dokuzuncu ayetin tefsirinde; Yedi semavatın isbatındaki üçüncü ve altıncı mukaddemenin farkı nedir?

  14. "كُنْ ile فَيَكُونُ arasındaki irtibat gibidir. Nasıl ki memurun husulü كُنْ emrine bağlıdır; semavatın tesviyesi de اِسْتَوَى'ya bağlıdır." İzah eder misiniz?

  15. "İnsanın eti hürmet ve keramet için, zehir zarar için, lâşe eti necaset için haram olmuşlardır." İzah eder misiniz?

  16. "Bazı gıdaî vesaire maddelerin vücudu mümkün olduğuna delalet eder." Madenler anlaşılıyor da, "gıdaî maddeler" nedir?

  17. "سَبْعَ tâbiri, semavat tabakalarının kesretine işarettir ve bu tabakaların teşekkülât-ı arziyenin edvar-ı seb’asıyla sıfât-ı seb’aya münasebettar olduğuna îmadır." İzah eder misiniz?

  18. "Bir kısmı da sabit yıldızlara mezraadır." Yıldızların sabit olmadığı söyleniyor, izah eder misiniz?

  19. "Bir kısmı da sema çiçekleri hükmünde olan derâri yıldızlara bahçe ve bostandır." İzah eder misiniz?

  20. "'Her umumî kâidenin bir istisnâsı vardır.' olan kaide-i külliyeyi tahsis ediyor. Çünkü kendisi bu kaidenin şümulünden hariç kalmıştır." Kendisinden maksat Allah mıdır?

Yükleniyor...